Cea mai mare plantație de trandafiri din sud-estul Europei, la Arad

De Vasile Obsitos
4Comentarii
Cea mai mare plantație de trandafiri din sud-estul Europei, la Arad
© FOTO: Vasile Obsitos
Arãdenii îndrãgostiți de trandafiri pot admira delicatele flori la festivalul dedicat în intregime acestora. Intrarea este gratuită.

Câteva sute de vizitatori au participat, la Arad, la „Festivalul Trandafirilor”. Evenimentul a avut loc în cel mai mare rozariu din ţara noastră şi chiar din sud-estul Europei, care poate fi vizitat gratuit tot sezonul. Mai mult, sărbătoarea trandafirului este în plină desfăşurare în acest week-end (sâmbătă şi duminică), însă parcul poate fi vizitat tot sezonul. Vizitatorii au avut parte de spectacole de muzică, poezie şi dans şi de privelişti de neuitat… cât au văzut cu ochii: soiuri de trandafiri care de care mai frumoşi. Nu e de mirare că cei care au venit să vadă cu ochii lor aceste frumuseți ale naturii au fost cuceriţi din prima clipă.

Organizatorii speră ca românii să redescopere frumuseţea trandafirilor, o floare ce ar putea reda spaţiilor verzi frumuseţea şi nobleţea de altă dată.

Unde poate fi vizitat?

Rozariul este situat lângă DN7, în localitatea Mândruloc, la câţiva km de municipiul Arad. Parcul se întinde pe 25 de hectare, din care trei sunt plantate cu trandafiri, iar celelalte suprafeţe sunt pentru colecţiile de plante perene, arbori ornamentali şi zonă cu livadă. Este cel mai mare rozariu din ţară şi are peste 2.000 (cca 2.200) de soiuri de trandafiri, mulţi dintre ei premiaţi cu aur la diferite competiţii internaţionale.

Circuit educațional pentru tineri

Organizatorii speră să poată include rozariul într-un circuit educaţional cu un proiect în premieră. „Grădina Ta” se adresează copiilor care pot merge în rozariu însoţiţi de părinţi sau cu şcoala şi vor primi o parcelă şi plante sau pomi fructiferi pe care să îi înmulţească şi pe care să îi îngrijească, urmând ca florile sau fructele să le poată lua şi acasă.

Studenți și personal academic

La evenimentul, care este organizat de către Fundaţia Eutopia Gardens în parteneriat cu Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad, participă, în acest an, studenţi şi personal academic de la mai multe universităţi din România, elevi şi profesori de la prestigioase unităţi de învăţămât şi firme cu preocupări în domeniile artă, cultură, educaţie. Mihaela Buzatu, care se înrijeşte de rozariu și care este organizatorul „Sărbătorii TrandaFirului”, are concluzia potrivitã: „Iubesc toţi trandafirii şi nu mă pot decide care sunt cei mai minunaţi”.



4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor