Centrul agresorilor familiali

Centrul agresorilor familiali
ARAD – Cei care săvârşesc acte de violenţă în familie pot fi sprijiniţi să evite asemenea situaţii.

Astăzi, la Arad, a fost inaugurat oficial Centrul de asistenţă destinat agresorilor familiali, „Alter ego” – cel de-al şaselea centru de acest gen, din ţară. „Alter ego” face parte dintr-un proiect iniţiat de către Fundaţia „Renincoor Open Hand” şi finanţat, printr-un program de interes naţional, de Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei (ANPF).

Prezentă la evenimentul de ieri, preşedinta agenţiei, Mihaela Mostavi, a declarat: „E al doilea proiect pe care Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei îl are la Arad, după Centrul destinat femeilor victime ale violenţei în familie. Încep să mă ataşez personal de oamenii de aici şi mă bucur să constat că eforturile lor dau roade. Înfiinţarea unui centru pentru agresori era necesară pentru că centrul destinat victimelor nu rezolva decât parţial problema violenţei în familie.”

Servicii

„Acest centru e un sprijin real pentru Consiliul Local, în rezolvarea problemelor comunităţii. În situaţiile de violenţă în familie, victime nu sunt doar persoanele violentate. Agresorii înşişi sunt nişte victime ale lipsei de educaţie şi ale mediului în care trăiesc. Mulţi dintre beneficiarii adăposturilor de noapte sunt bărbaţi care au divorţat din cauza faptului că au fost violenţi. De aceea, este bine să ştie că venind aici, în Centrul pentru agresori, ei sunt sprijiniţi să evite astfel de situaţii şi să rămână în familie” – punctează Etelca Nagy, director al Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, partener în cadrul proiectului.

Printre serviciile oferite de Centrul „Alter ego” se numără: *consiliere în vederea asigurării şi facilitării accesului beneficiarilor la tratamente psihiatrice, de dezalcoolizare sau de dezintoxicare; *consiliere psihologică şi mediere a conflictului pentru părţile implicate, în vederea depăşirii situaţiilor de risc; *consiliere juridică; *consiliere spirituală; *servicii de informare şi orientare în vederea integrării sociale şi ocupaţionale etc.

Înfiinţarea Centrului „Alter ego” a costat 67.000 de lei, cea mai mare parte a banilor (56.000 lei) venind de la ANPF, restul – de la Consiliul Local (6.000 lei) şi Fundaţia „Renincoor Open Hand” (5.000 lei). Centrul pentru agresori funcţionează într-un spaţiu pus la dispoziţie de Episcopia Aradului şi situat în spatele vechii catedrale ortodoxe (str. V. Goldiş colţ cu G. Bariţiu). Cei interesaţi pot veni direct la sediul centrului sau pot sta de vorbă cu unul din specialiştii de aici telefonând la numărul 0733-044566.

Detalii

Violenţa în familie reprezintă orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă o suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu moral. În aproximativ 90% din cazurile de violenţă familială, autorii sunt bărbaţi, restul de 10% sunt femei şi copii.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, între anii 2004-2008, în România au fost înregistrate 44.284 de agresiuni în familie şi 633 de decese. În realitate, cifrele sunt mult mai mari. Un sondaj de opinie realizat în acest an arată că peste 800.000 de români sunt victime ale violenţei în familie.

D.D.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !