Cer plata pentru fidelitate

7Comentarii
Cer plata pentru fidelitate
ARAD – Angajaţii Filarmonicii se judecă cu instituţia de cultură pentru recuperarea sporurilor salariale.

Lupta angajaţiilor Filarmonicii din Arad pentru recuperarea drepturilor salariale pierdute în urma aplicării Legii 330/2009 a început la scurt timp după intrarea ei în vigoare. La acea vreme, toţi angajaţii instituţiei au acţionat în judecată Filarmonica. E vorba de sporulde fidelitate (15%) şi cel de solicitare neuropsihică (5%) care au fost anulate, în opinia sindicaliştilor, în mod abuziv, ele fiind prevăzute în contractulcolectiv de muncă, valabil până la sfârşitul acestui an. Într-o primă instanţă, potrivit directorului Filarmonicii, Rodica Tălmaciu, toate sentinţele au fost defavorabile angajaţilor.

Două sindicate, două replici

După cum bine se ştie, în această instituţie de cultură există două sindicate: Sindicatul Filarmonicii şi SAIFA (Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad) care au reacţionat diferit la decizia instanţei.  Primul a acceptat verdictul, dar SAIFA a făcut recurs. În acest moment, pe rolul Tribunalului sunt zeci de procese, numărul mare fiind determinat de decizia angajaţilor de a acţiona nominal instituţia angajatoare. „Numărul acestora va creşte deoarece şi alţi salariaţi au decis să acţioneze în instanţă instituţia ordonatoare de credite”, a precizat Mihai Dogaru, liderul SAIFA. „Cele 20 de procente pe care le-am pierdut la salariu, pe lângă reducerea cu 25%, au diminuat drastic veniturile noastre. Cele două sporuri sunt drepturi salariale conferite prin contractul colectiv de muncă care este încă valabil până la finele lunii decembrie”, a argumentat Dogaru decizia de continuare a luptei.

Două complete de judecată

Potrivit directorului Tălmaciu, dosarele aflate pe rol au fost repartizate la două complete de judecată. „Unul a dat sentinţa de curând şi a fost, din nou, în defavoarea salariaţilor iar celălalt complet urmează să se pronunţe”, a punctat directorul Tălmaciu. „Respect decizia angajaţilor de a lupta pentru drepturile salariale şi, în calitate de ordonator de credite, mă voi supune deciziei instanţei”, a mai adăugat managerul.

M.A.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor