Cere anchetă pe tăierile ilegale de păduri

De Andreea Pintea
1Comentariu
Cere anchetă pe tăierile ilegale de păduri
Deputatul PSD, Adrian Todor, cere, de la tribuna Parlamentului, stoparea tăierilor ilegale de păduri în România.

Deputatul PSD, Adrian Todor, a susţinut miercuri, 26 septembrie, o declaraţie politică, în plenul Camerei Deputaţilor, prin care denunţă „practicile neortodoxe ale companiei Schweighofer Holzindustrie şi cere introducerea unor reguli clare pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri precum și un proiect de împăduriri masive în România”.

„România a pierdut în ultimii ani, conform statisticilor, aproape 30.000 de hectare de pădure, majoritatea prin tăieri ilegale. Este bine știut faptul că țara noastră deține unele dintre ultimele păduri virgine ale Europei, iar PSD și-a asumat, în campania electorală, introducerea unor reguli clare pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri precum și un proiect de împăduriri masive.

Cel mai mare procesator de lemn din România, compania Schweighofer Holzindustrie a fost acuzată în mai multe rânduri, de-a lungul anilor, că încurajează tăierile ilegale din pădurile virgine ale României, cumpărând cherestea provenită din defrișări ilegale. Agenţia de Investigaţii de Mediu din SUA estimează că jumătate din lemnul tăiat ilegal ajunge la această companie.

În ultimii ani, în urma măsurilor luate de guvernările PSD, lucrurile s-au îmbunătățit, iar de curând compania austriacă respectivă, care fusese acuzată că întreține furtul de lemn din pădurile românești, anunța că-și vinde toate pădurile din România.

Din păcate, conform informațiilor oferite de Agenţia americană pentru Investigaţii de Mediu (EIA –Environmental Ivestigation Agency), am avut de-a face doar cu câteva acțiuni de imagine, pentru a adormi vigilența autorităților române. Vechile practici au continuat și după vânzarea pădurilor de către Schweighofer Holzindustrie, existând date și informații publicate de Agenţia de Investigaţii de Mediu din SUA, care arată că de fapt firma austriacă doar a pasat responsabilitatea privind tăierile ilegale asupra furnizorilor săi.

În urma acestor dezvăluiri ale Agenţiei americane pentru Investigaţii de Mediu, solicit organelor abilitate ale statului, în special Romsilva și Garda de Mediu, să demareze o anchetă cu privire la cele semnalate de Agenţia de Investigaţii de Mediu din SUA și să ia măsuri ferme pentru ca aceste tăieri ilegale să fie oprite.

E momentul ca România să pună capăt exploatării ilegale a resurselor naturale, indiferent că este vorba de firme românești sau de una dintre de cele mai mari societăți din domeniu la nivel european, cum e Schweighofer. Pădurile virgine reprezintă un patrimoniu național, care trebuie protejat prin reguli clare și măsuri dure față de cei care încalcă legea și protecția mediului” a susținut Todor.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor