Cerneală bio, produsă la Parcul Natural „Lunca Mureșului” Arad

De Valentin Goran
Cerneală bio, produsă la Parcul Natural „Lunca Mureșului” Arad
Peste 70 de elevi ai Colegiului Tehnic de Construcții și Protecția Mediului Arad au învățat cum se produce cerneala doar cu ajutorul naturii.

Fără doar și poate, Parcul Natural „Lunca Mureșului” din Arad, este unul dintre cele mai importante repere în materie de educație ecologică adresate elevilor, pe care le oferă municipiul nostru. La propunerea responsabilului departamentului Educație Ecologică din cadrul parcului, Teodora Suciu, elevii și cadrele didactice de la Colegiul de Construcții și Protecția Mediului s-au implicat în mai multe activități extracurriculare, care le-au educat spiritul civic, le-au stârnit curiozitatea, dar mai ales creativitatea.

Cu pana de gâscă

Cei 70 de elevi din clasele IX B, X B, XI B şi XII B au deprins procesul de obţinere a cernelei brune bio, stârniţi fiind de materia primă folosită, adică gala de stejar (formaţiune crescută pe scoarţa unor stejari, cu rol primordial de adăposturi şi hrană pentru insecte). Elevii și-au inscripţionat, cu ajutorul acesteia, numele pe semne de carte cu ajutorul unui instrument de scris vechi, pe care cei mai mulţi dintre noi îl consideră astăzi vetust – banala pană de gâscă.

Tratatul de Pace între Japonia și Rusia

„Împreună cu câteva cadre didactice de profil precum profesorii: Denisa Rus, Călin Bota, Carmen Bochiş şi Ioan Sârb, elevii s-au deplasat în incinta parcului, unde au recoltat gale, pe care le-au sfărâmat, după care le-au amestecat cu apă şi rugină, întreaga compoziţie fiind pusă la fiert. În urma procesului a rezultat un lichid brun de consistenţă redusă, adică cerneala cu pricina. Operaţiunea a avut loc în laboratorul parcului. Produsul obţinut a cântărit circa 300 ml. Putem spune că a fost un experiment atipic, extravagant pentru secolul XXI, dar nu inedit pentru că în istoria umanităţii – cerneala brună bio are rolul şi ecoul ei. Focalizăm doar pe momentul semnării Tratatului de Pace între Japonia şi Rusia, în anul 1945 sau utilizarea acestei licori, pe scară largă, de micii meşteşugari în tăbăcărie până la sfârşitul secolului al XX-lea”, a declarat prof. Rodica Oros, din cadrul Colegiului Tehnic de Cosntrucții și Protecția Mediului Arad.

2-1

1-10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !