CET Hidrocarburi, din nou vedetă în CLM

De Diana Dutu
6Comentarii
CET Hidrocarburi, din nou vedetă în CLM
Aleşii PSD au blocat preluarea de către Municipalitate a unor noi reţele şi puncte termice. Vor să le voteze pe toate, la pachet.

Nu a fost linişte (nici) în şedinţa CLM de marţi. Mărul discordiei l-a constituit punctul 9 de pe ordinea de zi, respectiv un proiect de hotărâre „pentru completarea Hotărârii nr.346/14.10.2016 privind trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul SC CET Hidrocarburi SA Arad”.

Amendamentele PNL

Antoanela Naaji, din partea PNL, a propus două amendamente. 1.„Articolul 1 la proiectul de hotărâre pentru completarea Hotărârii nr.346/14.10.2016 privind trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul SC CET Hidrocarburi SA Arad se modifică şi va avea următorul conţinut: «Se aprobă Erata la Raportul de verificare extinsă – Evaluare infrastructură tehnico-edilitară aflată în patrimoniul SC CET Hidrocarburi SA Arad, înregistrată la Primăria Municipiului Arad sub nr.72810/04.11.2016, conform anexei nr.1 la prezenta hotărâre”.

2.La anexa nr.2 la proiectul de hotărâre pentru completarea Hotărârii nr.346/14.10.2016 privind trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul SC CET Hidrocarburi SA Arad valorile mijloacelor fixe constând din construcţii şi terenurile aferente punctelor termice, prevăzute iniţial în baza raportului de evaluare extins, se vor înlocui cu valorile menţionate în erata la raportul de verificare extins înregistrată la Primăria Municipiului Arad sub nr.72810/04.11.2016. Astfel valoarea totală a mijloacelor fixe de 5.534.520 lei (inclusiv TVA) determinată în baza raportului de verificare extinsă pentru cele 22 de puncte termice a căror achiziţionare se propune, se înlocuieşte cu valoarea totală de 5.535.120 lei (inclusiv TVA).”

Deşi trecuseră de comisii, amendamentele au fost respinse în plen, întrunind doar 14 voturi „pentru” din cele 16 necesare. Consilierii PSD s-au abţinut. Din ce motive?

Motivele abţinerii PSD

Adrian Todor explică: „Dorim ca întregul pachet cu cele 40 de puncte termice să fie supus consiliului, iar grupul de consilieri PSD-ALDE îl va vota, dar la întreg. Nu avem certitudinea faptului că preluarea aceasta parţială nu va produce prejudicii. Vedem foarte bine erata care s-a pus la dosar încă de vineri, când am avut comisii, în care se reduce suma cu 318.000 de lei. Întrebarea noastră este: dacă preluam la început – pe dispoziţia 342, pe acel proiect de hotărâre – mai venea cineva să facă această erată, să constate de fapt aceşti 318.000 de lei în plus? De asemenea, noi nu avem certitudinea faptului că restul punctelor termice de la 22 la 40, care ne-au fost propuse astăzi (marţi-n.r.), sunt din punct de vedere juridic clare, vandabile şi fără alte sarcină” – a subliniat, pentru Jurnal arădean/ Aradon, consilierul PSD, Adrian Todor.

Odată ce amendamentele PNL nu au fost aprobate, proiectul privind trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul CET Hidrocarburi a fost retras de la vot.

Atenţionarea viceprimarului

Viceprimarul Călin Bibarţ a ţinut să atenţioneze asupra efectelor negative pe care le generează respingerea celor două amendamente.

„Cu câteva şedinţe înainte faţă de cea de astăzi (marţi-n.r.), s-a votat inclusiv de către reprezentanţii PSD ca Municipalitatea să cumpere infrastructura CET-ului, ceea ce înseamnă reţea şi puncte termice, pentru a putea investi în ele. Atunci, la solicitarea dânşilor, s-a votat şi o anexă cu cele care aveau situaţia juridică clară, urmând ca pe măsură ce se clarifică situaţiile juridice, punctual, să continuăm acest proces, evident prin vot. Astăzi am constatat că dânşii şi-au schimbat opinia, susţinând că nu ar fi necesar, că de ce azi şi nu mâine, că n-ar fi nicio urgenţă… deşi i-am atenţionat că, dintre aceste reţele şi puncte termice, pe cel din Aradul Nou este o investiţie mai mare, din fondul româno-elveţian din care Aradul primeşte o sumă de bani gratis, pentru a îmbunătăţi reţelele şi a face o micro-centrală de cartier. E un proiect pilot prin care sperăm să obţinem un preţ al gigacaloriei mult mai mic decât cel actual şi apoi să extindem şi în celelalte cartiere. Dacă dânşii nu doresc acest proiect pentru arădeni, n-au decât să şi-l asume aşa. Eu îmi voi face datoria ca, la fiecare şedinţă de consiliu, pe ordinea de zi să existe acest punct pentru că este important pentru Arad” – a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon, viceprimarul Călin Bibarţ.

Înapoi la PSD

Interpelat în privinţa riscului de a pierde fondurile elveţiene pentru modernizarea punctului termic din Aradul Nou, pesedistul Adrian Todor a punctat: „Municipalitatea să-şi facă datoria: să vină cu întregul pachet şi grupul PSD-ALDE îl va vota. Dar nu mi se pare normal să vii din două în două săptămâni să alocăm alte sume la CET. Cred că consilierii locali municipali au arătat multă bunăvoinţă prin atribuirea în primă fază a 24 milioane de lei către CET, iar în a doua fază consilierii PNL au trecut peste noi şi, cu majoritate simplă, au acordat alte 10,6 milioane de lei. Eu cred că trebuie să terminăm cu aceste alocări de sume.”6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor