CET se teme de faliment

13Comentarii
CET se teme de faliment
CET se teme de faliment
ARAD – Conducerea CET recunoaşte că pierderea zilnică a centralei atinge pe zi suma de 87.607 RON.

Conducerea CET cere majorarea preţului la energie termică şi electrică, anexând ca motivaţii la solicitarea de aviz din partea Primăriei şi pierderile zilnice pe care centrala le înregistrează şi pe care nu le poate recupera. În adresa remisă executivului, CET aminteşte faptul că „media zilnică a livrărilor de energie termică aferente lunilor decembrie-ianuarie este de 1.663 GCal/zi, pierderea zilnică înregistrată de CET Arad SA fiind de 87.607 lei/zi”. În act se menţionează şi faptul că „aceste pierderi înregistrate sunt nerecuperabile, iar pentru evitarea livrării de energie electrică şi termică sub preţul de producţie solicităm luarea unor măsuri pentru aprobarea preţului propus de SC CET Arad SA”. CET a depus o serie de acte la Primărie în vederea „finalizării documentaţiei de către ANRE” pentru stabilirea costurilor de producere şi distribuţie a energiei termice şi electrice.

Spre faliment

Liderii sindicali susţin însă că Primăria nu şi-a pus avizul pe noul preţ la energia termică, deşi documentaţia de majorare a preţului a fost înaintată pe 16 noiembrie 2006. „În lipsa avizului primăriei, ANRE a emis decizia de mărire de preţ doar pentru energia electrică produsă în congenerare. După 30 de zile, neprimind avizul de preţ de la primărie, ANRE a alertat compartimentul management energetic că atitudinea primăriei ne îndreaptă spre faliment. ANRE, fără avizul Primăriei, a emis decizie de majorare minimă a preţului energiei termice începând cu 01.02.2007”. Liderii sindicali susţin în comunicatul de presă că se doreşte falimentarea CET şi că pe 5 martie primarul, împreună cu preşedintele CA, Corneliu Neamţiu „s-au prezentat la ANRE pentru anularea deciziei de majorare a preţului. Au fost refuzaţi, ANRE afirmând că preţurile se aprobă pe baza unor calcule economice şi că rolul ANRE nu este să determine falimentul societăţilor din domeniul energetic”. Sindicaliştii adaugă la final că nu ştiu dacă primăria a dat în judecată ANRE pentru anularea deciziei.

Cresc preţurile

Primăria a decis însă ce va face în domeniu: va supune joi votului consilierilor locali majorarea subvenţiei locale (preţului local de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei în sistem centralizat), motivul acestei majorări fiind, potrivit raportului de specialitate, majorarea cu 12% din 1 februarie 2007 a preţului energiei termice livrate populaţiei (de la 202,48 lei/Gcal la 226,48 lei/Gcal).Majorarea cu 12% a gigacaloriei este însă sub majorarea propusă de CET Arad iar, potrivit directorului CET, „cele 12 procente nu vor reduce cu mult pierderile de zi cu zi”. Cât despre acuzele sindicaliştilor, primarul a spus doar că nu comentează afirmaţiile acestora pentru că nu e problema primarului să rezolve conflictul de muncă de la CET.

A.B.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor