Cetatea Ineului, un viitor punct turistic

De Alin Gherasim
3Comentarii
Cetatea Ineului, un viitor punct turistic
© Planuri mari pentru Cetatea Ineului FOTO: JA
Cetatea Ineului îşi va recăpăta strălucirea de altă dată cu ajutorul banilor europeni, urmând să devină o atracţie turistică.

INEU. Cetatea Ineu va reintra în integralitate în circuitul turistic. Acum deja nu mai este doar o promisiune, ci o certitudine. Primăria Ineu a câştigat un proiect european în valoare de cinci milioane de euro pentru restaurarea cetăţii, fonduri alocate în cadrul POR 2014-2020. „Se lucrează, în prezent, la documentaţie, urmând ca licitaţia pentru executarea lucrărilor să fie lansată în luna decembrie, cel târziu”, spune Călin Abrudan, primarul din Ineu. Însă „infuzia” de fonduri nerambursabile ar putea continua. Pentru că acum se doreşte accesarea unui nou proiect, de această dată un grant norvegian în valoare de două milioane de euro, bani care să fie folosiţi la dotarea cetăţii. „Prin primul proiect, avem o definiţie pentru ce înseamnă fiecare încăpere a cetăţii. În funcţie de această definiţie, vrem să venim cu dotări. Vorbim aici despre mobilier, sisteme de sonorizare, o scenă”, spune Abrudan. Acesta mai precizează că, odată implementate aceste proiecte, Cetatea Ineului va deveni un punct de atracţie turistică destul de important. Mai ales că în interiorul cetăţii, chiar în camerele edificiului, vor fi realizate spaţii de cazare. „Vom avea şapte spaţii de cazare gândite pe diverse etape ale istoriei. Vor fi apartamente de lux care se vor putea închiria. Vor exista şi săli de conferinţe, săli în care va lua fiinţă un muzeu al cetăţii”, a mai spus primarul din Ineu. Iar muzeul va avea exponate. Pentru că, în urma unor descărcări arheologice făcute deja în cetate, au fost descoperite piese foarte interesante. „Foarte multe exponate au fost descoperite până în prezent în urma descărcărilor arheologice şi sunt convins că vor mai apărea multe altele în perioada următoare, când vor fi făcute noi descărcări arheologice. Au fost găsite bucăţi din coloanele unei mănăstiri care apare în scrierile din jurul anului 1200”, ne povesteşte Călin Abrudan.

Planuri mari

Planurile referitoare la amenajarea Cetăţii Ineului nu se opresc, însă, numai la cele două proiecte. Administraţia locală şi-a propus să încerce să atragă noi fonduri şi pentru amenajarea exterioară. „În forma ei iniţială, pe care a avut-o în secolul XVI, cetatea era hexagonală. Avem câteva bucăţi de ziduri care au rezistat încă de atunci şi vrem să le punem în valoare. Apoi, în exterior, vrem să refacem inclusiv canalul de apă care înconjura cetatea, ca şi sistem de apărare. Cel mai probabil, pentru aceste proiecte vom căuta finanţare în exerciţiul financiar european următor, cel pentru perioada 2021-2027”, a anunţat primarul din Ineu.

Un punct important

În câţiva ani, dacă vor fi găsiţi banii necesari investiţiilor menţionate mai sus, Cetatea Ineului ar putea deveni un punct important pe harta destinaţiilor turistice din judeţul Arad. „Cetatea ar putea deveni chiar un catalizator pentru dezvoltarea oraşului atât pe partea de locuri de cazare, cât şi pe partea de servicii şi alimentaţie publică”, crede primarul Abrudan.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor