Cetățile Șoimoș, Șiria și Ineu ar putea fi reabilitate

De Valentin Goran
12Comentarii
Cetățile Șoimoș, Șiria și Ineu ar putea fi reabilitate
Noua conducere a CJA își dorește revigorarea turismului în județul Arad prin accesarea a 5 milioane de euro, din fonduri europene, pentru a reabilita edificiile de o însemnătate istorică de neprețuit pentru județul nostru.

Un subiect care nu a fost concretizat de nicio conducere care s-a perindat în Consiliul Județean Arad de la Revoluția din 1989 încoace, adică de 27 de ani. Cele trei cetăți ale județul nostru, în loc să fie mândria și etalonul turismului, au fost lăsate pradă timpului. Acum au apărut primele gânduri de a reabilita cetățile Șiria, Șoimoș și Ineu, însă până la concretizare mai este mult, foarte mult de lucru și necesită implicare, corectitudine și transparență fără clientelism.

Spre Ministerul Culturii

În această ordine de idei, viitorul cetăților Șoimoș, Șiria și Ineu a fost discutat în cadrul Consiliului Județean, în prezența primarilor de la Șiria și Ineu și a unei delegații din Lipova. Consiliul Judeţean va susține, la începutul săptămânii viitoare, la Ministerul Culturii, intenția de a prelua în administrare și de a aplica pentru proiecte europene. Potrivit primarului Călin Abdrudan, Primăria Ineu a început pregătirea pe cont propriu a demarării investiției, dar la întâlnirea de vineri, 1 iulie, s-a avansat ipoteza ca problema cetăților să fie tratată unitar. „Pentru noi, această cetate este extrem de importantă. Indiferent cum, o vom reabilita! Comparativ cu celelalte două despre care se discută, Cetatea Ineu este într-o stare relativ bună. Chiar și în actuala sa stare, în ultimele cinci zile am avut acolo 200 de vizitatori, dintre care două treimi sunt cetățeni străini. Suntem deschiși spre parteneriatul cu Consiliul Județean, dar putem reabilita cetatea și pe cont propriu, și chiar așa vom și proceda, dacă vom constata că ritmul nu este cel pe care ni-l dorim”, a declarat primarul orașului Ineu.

Se poate aplica pentru 5 milioane de euro

Punerea în valoare a acestor cetăți este o parte a strategiei administrative a noii echipe de conducere a Consiliului Județean. „Aceste obiective pot constitui poli de dezvoltare ai județului Arad. Vedem un mare potențial în recuperarea celor trei cetăți și conectarea lor la zona turistică a județului”, a declarat Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad. Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, accentuează că în această etapă a discuțiilor nu dorește să creeze un orizont fals de așteptare și că, pentru informarea corectă a opiniei publice, trebuie subliniat că termenul pentru depunerea proiectelor de finanțare este finalul lunii noiembrie. Abia apoi putem vorbi despre conturarea concretă a acestui plan, pentru care insistă actuala conducere a CJA.

 12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor