Cinci milioane de lei pentru refuncționalizarea Direcției Venituri!

De Diana Dutu
2Comentarii
Cinci milioane de lei pentru refuncționalizarea Direcției Venituri!
Investiția ar urma să se realizeze în doi ani. Deocamdată e în faza Documentației de Avizare a Lucrărilor.

Consilierii locali municipali au aprobat, în unanimitate, documentaţia tehnico-economică faza DALI pentru obiectivul de investiţie „Refuncţionalizare spaţii birouri pentru Direcţia Venituri”. E vorba de refuncționalizarea a două corpuri de clădire – una cu trei nivele (S+P+E) în care se află birouri și spații administrative și una pe un nivel care găzduiește serviciul de relații cu publicul. Acestea sunt localizate pe strada Mucius Scaevola nr. 11-13. E vorba de o suprafață totală de 1.596 de metri pătrați, suma necesară refuncționalizării fiind estimată la 5.074.341,28 de lei. Adică aproximativ 1,1 milioane de euro.
„Am făcut un calcul: aproape 1.000 de euro va costa metrul pătrat de suprafață renovată. La fel cât costă o construcție nouă”, a punctat în plenul CLM alesul PSD Gheorghe Furău, sugerând că prețul este destul de mare. A încercat să-i răspundă Elena Portaru, director al Direcţiei Tehnice: „valoarea obiectivului de investiții a fost stabilită acum, la această fază de Documentație de Avizare a Lucrărilor, și cuprinde tot: probe, organizare de șantier, lucrările, în ansamblul lor, așa cum sunt prevăzute de lege. Urmează proiectul tehnic și apoi execuția, unde prețul final va fi determinat de prețul pieței.” Investiția ar urma să se realizeze în 24 de luni.

Potrivit Municipalității, „necesitatea refuncţionalizării acestor două corpuri de clădire este dată de traficul mare de public înregistrat zilnic şi necesitatea creării unor condiţii corespunzătoare de muncă pentru angajaţii instituţiei. Prin implementarea acestei investiţii este necesară reabilitarea, refuncţionalizarea şi aducerea la standarde actuale a celor două clădiri cât şi a incintei Direcţiei Venituri.
Datorită traficului intens de persoane în unele încăperi finisajele, pardoselile şi chiar unele tâmplării prezintă un grad avansat de degradare. Pe lângă degradarea finisajelor se constată existenţa unor condiţii necorespunzătoare de muncă pentru angajaţii instituţiei. Iluminarea naturală a corpului de clădire parter nu este suficientă, motiv pentru care este necesară mărirea suprafeţei vitrate. Pentru asigurarea ventilaţiei spaţiilor în sezonul cald există aparate de aer condiţionat unitare care nu sunt eficiente şi au provocat îmbolnăvirea unor funcţionari care lucrează în aceste spaţii. Curtea incintei nu este amenajată corespunzător, actualmente se parchează aleatoriu, lipsesc spaţiile verzi, platforma betonată este degradată şi în sezonul ploios apele pluviale nu sunt evacuate eficient”.

Ce lucrări se vor realiza

În ambele corpuri de clădire, sistemul de încălzire cu calorifere va fi înlocuit cu ventilo-convectoare cu dublu rol încălzire-răcire. De asemenea, pardoselile vor fi înlocuite cu materiale de uz profesional cu trafic comercial. Întregul spațiu va fi adaptat persoanelor cu diverse tipuri de dizabilități (motorii, vizuale, auditive, lingvistice, cognitive, sociale şi comportamentale). Fațadele clădirii pe trei nivele vor fi izolate, învelitoarea înlocuită, iar copertinele vor fi refăcute cu materiale durabile si estetice. În clădirea unde se află relațiile cu publicul se vor mări ferestrele de pe faţada principală și va fi recompartimentat spaţiul destinat ghişeelor. Se va izola termic faţada Est și se vor reface finisajele la toate faţadele. Va fi amenajată, de asemenea, și curtea de pe Mucius Scaevola nr. 11-13, avându-se în vedere atât spațiile verzi, cât și parcările și sistemul de iluminat.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor