Cine este ANA, candidatul ideal pentru alegerile parlamentare al studentilor?

Cine este ANA, candidatul ideal pentru alegerile parlamentare al studentilor?
Aproximativ o sută de studenţi clujeni au participat, sâmbătă, la lansarea unei campanii naţionale care are ca scop aducerea problemelor tinerilor pe agenda publică. „Nu vă lăsaţi călcaţi în picioare de guvernanţi!“, „Cereţi-vă drepturile“, „Studenţii au făcut Revoluţia!“, „Studenţii au adus democraţia“ au fost câteva dintre sloganurile care s-au putut auzi în timpul manifestării.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și-a lansat candidatul ideal pentru alegerile parlamentare – ANA (acronim pentru „Acum Noi Acționăm”). ANA propune un program de guvernare care asigură o finanțare corespunzătoare a educației, beneficii fiscale pentru tinerii angajați din educație și sănătate și o participare corespunzătoare a studenților în luarea deciziilor din universități.

„ANA este un personaj creat de noi ce reprezintă candidatul ideal la parlamentare din perspectiva noastră. Astfel, candidatul ideal este cel care va susţine alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, investiţii în cămine şi cantine, creşterea numărului de burse alocate studenţilor, votul studeţilor să conteze în proporţie de 25 % la alegerea rectorilor. Programul de candidatură este o alternativă la ceea ce partidele au arătat că vor să se întâmple cu educaţia”, a explicat Andreea Petruţ, vicepreşedinte educaţional al ANOSR.

Studenţii nu fac campanie electorală

Studenţii cu feţe vopsite în roşu-galben şi albastru au donat bani într-un borcan pentru bugetul Educaţiei, arătând că „dacă tot aşa de rău merge, în curând ne vom plăti singuri bursele”.

Potrivit lui Petruţ, ANOSR nu va îndemna studenţii la vot, însă îi va informa în legătură cu partidele care au decis să sprijine cererile acestora. „Considerăm că e momentul ca tinerii să le ceară celor care doresc să ocupe funcţii de decizie în Stat răspunsuri la întrebări concrete. Vrem să aducem problemele şi nevoile tinerilor pe agenda publică şi să primim răspunsuri”.

ANOSR a lansat public în data de 9 octombrie „Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României”, prin care se adresează liderilor partidelor politice, miniștrilor relevanți, parlamentarilor și candidaților la parlamentare, le atrage atenția asupra unor probleme acute ale studenților și ale societății și solicită asumarea de către aceștia a unor soluții. Prima listă de răspunsuri din partea clasei politice va fi comunicată public vineri, 23 noiembrie.

„Participarea studenților și tinerilor la vot este crucială pentru ca viitorul României să fie tratat cu seriozitate de clasa politică. ANA, dar și campania „Studenți pentru Viitorul României” în ansamblul său, sunt expresia încrederii noastre în capacitatea studenților și tinerilor de a își influența construcția propriului viitor și necesitatea participării noastre la procesele democratice din societate. Totodată, acestea sunt și expresia dezamăgirii față de modul superficial în care principalele forțe politice tratează solicitările noastre și își asumă cu adevărat investiția în viitorul țării”, a declarat şi Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Manifestarea de la Cluj, condimentată cu muzică dată la maximum şi cu vin fiert din partea organizatorilor, a durat câteva ore.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !