Cine „omoară” firmele arădene?

De Valentin Goran
3Comentarii
Cine „omoară” firmele arădene?
© Reprezentanţii arădeni ai Patronatului Român Foto: JA​
Filiala Arad a Confederaţiei Patronatului Român trage un semnal de alarmă privind situaţia firmelor cu capital autohton.

E bai mare cu fiscalitatea excesivă, cu abuzurile instituțiilor de control, cu birocraţia şi tratamentul discriminatoriu aplicat investitorilor români. Acestea sunt acuzele Patronatului Român. Iar pentru a veni în sprijinul şi apărarea membrilor arădeni ai confederaţiei, Ioan Marin Crișan, președintele CPR Filiala Arad, anunță că se alătură luptei împotriva corupţiei, fraudei şi evaziunii fiscale şi susţine propunerile confederaţiei, care a venit cu mai multe măsuri.

„Organele fiscale au obligația ca de la derularea inspecţiei fiscale şi până la aplicarea sancţiunii să consilieze contribuabilii în vederea remedierii aspectelor neconforme, iar pentru realizarea consilierii, organul de control să încheie un proces verbal în care să se regăsească aspectele neconforme. Controlul să fie reluat într-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile. Sancţiunile şi oricare alte dispoziţii obligatorii înscrise în actul de control sunt nule de drept dacă s-au dispus fără întocmirea procesului verbal prealabil, cu acordarea termenului de remediere. Organele fiscale care, prin efectul legii pot efectua un control inopinat, conform art. 134, sau când sunt sesizate sau se autosesizează ori constată fapte flagrante, se exceptează de la procedura consilierii. Prezenta propunere introduce un principiu de bază în politica fiscală, asigurând contribuabilului dreptul de a fi consiliat în ceea ce priveşte procedura fiscală de către organele fiscale și a fost elaborată în conformitate cu prevederile art. 74 şi 75 din Constituţie”, se arată ca măsuri în documentul remis de Confederația Patronatului Român, Filiala Arad.

Un principiu învechit

Cum este în prezent, însă? „Urmând un principiu punitiv învechit, ANAF favorizează închiderea unor companii ce reprezintă o dramă, atât pentru cel care o deţine, cât și pentru economia românească în ansamblu. O companie nu trebuie închisă, pentru că impactul acestui demers se răsfrânge atât asupra salariaţilor, care își pierd locurile de muncă, dar și asupra volumului de taxe și impozite virate către stat. Tocmai de aceea, consider că ceea ce se întâmplă acum cu controalele ANAF constituie o problemă de abordare care ţine de secolul al XVIII-lea. Nu putem avea un stat care să dea bunuri şi servicii publice de mare calitate fără să aibă o colectare foarte bună şi fără să aibă companii puternice”, susţine în apărarea măsurilor propuse Ioan Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţie Patronatului Român

Rolul preventiv

„Rolul preventiv, de consiliere al organelor fiscale este prezent în legislaţia statelor importante ale Uniunii Europene. Aşa ar trebui să fie şi la noi”, este încă un comentariu a lui Crişan în sprijinul propunerilor făcute de Confederaţia Patronatului Român.

Taguri: , , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor