Cine va conduce şcolile

6Comentarii
Cine va conduce şcolile
ARAD – La două luni după începerea anului şcolar, directorii nu ştiu cine va fi din partea CLM în Consiliul de Administraţie.

Dacă nu e lege, e ordin al ministrului. Şcolile au început noul an şcolar cu noile consilii de administraţie impuse prin ordinul  4714 din 28 august 2010. Componenţa, cea prevăzută şi în Lege, e contestată încă de mulţi directori. Şi nu neapărat pentru principiul care stă la baza ei, cel de implicare a autorităţii locale, al părinţilor şi al elevilor în luarea deciziilor în unităţile de învăţământ, ci pentru nefuncţionalitatea lui.

Experienţa anilor trecuţi în care reprezentantul Consiliului local era doar un nume pe hârtie, care nu participa la şedinte aproape deloc, la fel ca şi reprezentantul părinţilor, de obicei aflat la muncă la ora şedinţelor, îi  determină să fie reţinuţi în susţinerea acestei noi formule. Cadrele didactice care fac parte nu sunt suficiente pentru a avea cvorumul necesar (două treimi din totalul membrilor) aşa încât în mod obligatoriu trebuie să mai fie măcar un reprezentant al consiliului local, sau al părinţilor şi în cazul liceelor, reprezentantul elevilor, care are şi drept de vot. 

Principii europene, aplicare românească 

Dacă directorii s-au conformat foarte repede şi au purces la alcătuirea noilor consilii, primăria nu s-a grăbit atât de tare. Încă nu a ajuns în şcoli numele celor care vor reprezenta autoritatea locală. Au fost nominalizaţi atât reprezentantul primarului cât şi al Consiliului Local, numai că încă nu fost legalizată numirea printr-o hotărâre a CLM. Până atunci, şedinţele se ţin fie după vechea formulă, fie după cea nouă dar fără participarea, atât de dorită de minister, a autorităţii locale.  

Votul elevilor

Cât despre prezenţa elevilor la discuţiile dascălilor, nu întotdeauna foarte protocolare, părerile sunt împărţite. Principiul educativ aplicat în familie: Nu te certa cu nevasta în faţa copiilor, are o oarecare aplicabilitate şi aici.
 
M.A.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor