Cinema Arta şi a sa „Afacere Est”

De Adriana Barbu
Cinema Arta şi a sa „Afacere Est”
Vine primul film românesc recent dintr-o serie pe care tinerii de la CitiZenit şi-au propus să fie lungă: seria filmelor româneşti tari pe care să le vadă arădenii şi la ei acasă.

„Pentru că cinematografia românească duduie în ultimii ani de filme numai unul şi unul şi pentru că în orașul nostru există un cinematograf în toată regulă, Cinema ARTA, ne propunem să inițiem o serie de proiecţii speciale cu cele mai noi filme româneşti, care nu beneficiază de distribuţie în Arad, la vechiul cinematograf arădean”. Aşa sună cea mai nouă ofertă a tinerilor de la CitiZenit şi cele mai recente planuri ale organizaţiei arădene deja cunoscută locuitorilor urbei şi nu numai. Iar primul film pe care CitiZenit îl aduce arădenilor la Cinema Arta este „Afacerea Est”, cea mai recentă comedie a regizorului Igor Cobileanski, primul road movie moldovenesc, venit în premieră în Arad. Mai mult, filmul se va proiecta sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 21.00, în prezenţa echipei filmului.

Proiecția-eveniment de la Cinema Arta vorbeşte despre rețeta magică a capitalismului. Mai mult, regizorul filmului este, în fapt, responsabil pentru unul dintre cele mai iconice scurt-metraje românești, „Când se stinge lumina”, precum și pentru scurtmetrajele „Saşa”, „Grişa” şi „Ion” sau „Plictis şi Inspiraţie”, dar și pentru filmul „La limita de jos a cerului” şi a serialului de televiziune „Umbre”.

Despre film

În ceea ce priveşte filmul de la Arta, „Afacerea Est” e un film în care imaginația de afaceriști a moldovenilor Marian (Constantin Pușcașu), intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), oportunist plin de idei, prinde aripi nebănuite. Cele mai trăsnite călătorii se nasc din lipsa de perspective, iar lipsa de perspective a celor doi îi aruncă într-un road-movie greu de închipuit, presărat cu un umor hâtru à la Planeta Moldova, în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește să închirieze o macara”.

Atât producătorilor de la Alien Film, cât și celor de la Asociaţia CitiZenit, ideea li s-a părut suficient de nebună pentru a funcţiona. Așa că au copt o idee nebunească la rândul lor – să aducă filmul și în Arad, acolo unde, din păcate, multe din filmele tari ale cinematografiei românești din ultimii ani nu au beneficiat de distribuție. „Cum, însă, în orașul nostru există un cinematograf în toată regula, Cinema ARTA, CitiZenit își propune o mișcare mai studențească și mai franceză ca-n ’68, pornind o serie de proiecţii speciale cu cele mai noi filme româneşti, care nu beneficiază de distribuţie în Arad, la vechiul cinematograf arădean. Încurajați de semnele de viață care au început să răzbată vara aceasta din curtea cinematografului, echipa CitiZenit propune primul film din ceea ce ne dorim să devină o serie de proiecții de reanimare a cinematografului Arta”, au deconspirat organizatorii evenimentului, tinerii de la CitiZenit, gândurile şi planurile lor.

Cine vine la film?

La proiecţia filmului de sâmbătă vor participa şi actorii din rolurile principale, Constantin Pușcașu și Daniel Busuioc, producătoarea filmului, Iuliana Tarnovețchi, precum și Radu Ghilași sau Adrian Marele, care apar în film în roluri secundare. Afacerea Est vine însoțit de asemenea de următoarele recomandări: singurul lungmetraj românesc din competiția festivalului de film Black Nights de la Tallinn, proiectat totodată și în secțiunea Festival of Festivals a unui alt festival notabil, Cairo International Film Festival.

Filmul va rula cu subtitrări în limba engleză, iar biletele de intrare costă 10 lei și vor putea fi achiziționate la fața locului.

3-film-afacerea-est-20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !