„Ciobanii” care traficau „oi”. Vezi cum acţiona grupul infracţional

De Cristian Cotuna
8Comentarii
„Ciobanii” care traficau „oi”. Vezi cum acţiona grupul infracţional
Poliţiştii de la Crimă Organizată din Arad au destructurat o reţea de „ciobani” care traficau „oi”.

În fapt este vorba de traficanţi de persoane care îşi spuneau, singuri, ciobani, pentru a putea comunica şi pentru a nu da de bănuit… Procurorii DIICOT Arad au probe că pe parcursul anului 2016, membrii grupului au introdus fraudulos în țară, în mai multe rânduri, peste 100 de migranți – sirieni, irakieni, turci, afgani și marocani – pe care, ulterior, au încercat să îi treacă graniţa de vest, inclusiv în cisterne. Conform investigatorilor, membrii grupării – ciobanii, cum îşi spuneau ei – se ocupau de tot ce însemna circuitul oilor – adică al migranţilor -, până în vestul Europei.

„Fiecare membru al grupului avea roluri prestabilite: unii erau transportatori, alţii erau găzduitori, iar alţii încercau să-i treacă frontiera de stat”, a declarat comisar şef Cosmin Popovici, şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad.
Procurorul Bogdan Diaconescu din cadrul DIICOT Arad a precizat că unii dintre membrii grupului vorbeau în jargon. „Unora le revenea sarcina de a recruta migranţii ce urmau a fi, ulterior, transportaţi de alţi membri ai grupului, cărora, în jargonul folosit de ei li se spunea «ciobani», ulterior se producea transferul migranţilor către altă ramură a reţelei”, a punctat Bogdan Diaconescu.

Migranţii – „oile”

„Oile”, adică migranţii, erau adăpostite în diverse locaţii închiriate, uzându-se de nume false pentru ca, apoi, să se încerce trecerea ilegală a acestora prin diferite zone de la frontiera româno-maghiară. „Am interceptat 5 transporturi de migranţi, cel mai relevant fiind acela interceptat la Vărşand, la sfârşitul anului 2016, când într-o cisternă au fost găsite 42 de persoane, dintre care 18 erau copii, cetăţeni de naţionalitate irakiană, marocană, siriană”, a punctat procurorul Diaconescu.

Finanţare în Turcia

Potrivit anchetatorilor, finanțarea activităților grupului infracțional a avut loc în Turcia. „Cercetările au relevat faptul că migranţii sunt introduşi fraudulos în România din Bulgaria şi Serbia, aduşi până acolo, în prealabil, din Turcia, sunt transportaţi şi adăpostiţi la diferte locaţii din România după care se încearcă trecerea frauduloasă peste frontiera româno-maghiară a acestora”, a explicat Diaconescu firul traficării migranţilor. Cele 25 de percheziții domiciliare, efectuate de poliţiştii de la Crimă Organizată Arad au avut loc în mai multe judeţe, membrii grupului infracţional având conexiuni în mai multe oraşe din ţară. Ei au fost monitorizaţi aproape jumătate de an. „Percheziţiile au fost efectuate pe raza judeţelor Sălaj, Timiş, Dolj, Botoşani şi municipiul Bucureşti”, a specificat comsiar şef Cosmin Popovici.

În total, la audieri au ajuns 20 de persoane. Suspecţii au ajuns la Arad, la DIICOT, după ce au fost ridicaţi de acasă, de către poliţişti. La unii, investigatorii au găsit şi arme albe.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor