Ciorile înnegresc cerul Aradului

De Diana Dutu
8Comentarii
Ciorile înnegresc cerul Aradului
Fie noapte, fie zi, cernitele înaripate pot fi văzute şi auzite parcă fără încetare în oraş.

„Cârduri de ciori -/ Neagră pecingine,/ Flori de funingine/ Zboară sub nori…” Versurile lui George Topîrceanu se potrivesc de minune, zilele acestea, cu cerul Aradului. Dacă asociem şi croncănitul specific, atunci imaginea este cât se poate de reală. Căci ciorile par să fi pus stăpânire pe oraş, fiind zărite atât în timpul zilei, cât şi al nopţii. Motiv de supărare pentru mulţi arădeni, care se simt deranjaţi de prezenţa şi de zgomotul corvedeelor. Mulţi se gândesc că ciorile prevestesc ceva rău. Dar credinţa populară ne spune şi altceva despre ele: când se strâng multe la un loc şi nu-şi găsesc starea sau alinarea, zburând de colo-colo, ciorile prevestesc apropierea unui viscol mare şi a gerului. Dacă ne gândim la previziunile meteorologilor pentru această iarnă, lucrurile par să se lege…

Cea mai inteligentă pasăre

Altfel… ciorile sunt păsări foarte sociabile, deseori clocind în colonii care pot atinge mii de exemplare. Spre deosebire de marea majoritatea a păsărilor, ciorile nu se tem de om, ci au învăţat să trăiască în apropierea oamenilor, profitând deseori de pe urma lor. Ele sunt recunoscute drept păsări folositoare agriculturii, care se hrănesc cu multe insecte dăunătoare pentru culturile agricole, dar studiile au demonstrat că ciorile fac în mod egal pagube, ciugulind cantităţi importante din plantele pentru uz alimentar. Cercetătorii au stabilit că ciorile sunt cele mai inteligente păsări din lume. Mult mai inteligente decât bufniţele şi păsările de pradă, şi cu mult mai isteţe, şmechere şi descurcăreţe decât papagalii. O cioară a fost observată cum se hrănea cu nucile pe care iniţial nu putea să le spargă. Ingenioasa pasăre aşeza nucile pe o autostradă astfel încât autovehiculele treceau peste ele. După aceea, cioara poposea tacticoasă hrănindu-se liniştită. Pasărea era atât de inteligentă încât plasa nucile întregi doar sub roţile maşinilor de mici dimensiuni, experienţele trecute învăţând-o că dacă pune o nucă sub roata unui TIR, sunt slabe şanse să mai găsească miezul.

vlcsnap-2017-10-25-15h06m00s140

vlcsnap-2017-10-25-15h05m47s10

vlcsnap-2017-10-25-15h05m55s908Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor