Citesc elevii sau nu citesc?

4Comentarii
Citesc elevii sau nu citesc?
Citesc elevii sau nu citesc?
ARAD – Nu rare sunt ocaziile când ne confruntăm pe stradă cu violenţa verbală a multor tineri de liceu.

În era internetului ne întrebăm dacă tinerii mai citesc şi altceva decât mesajele primite pe mess. Că cele trimise, nu par a fi fost citite întotdeauna înainte de expediere.

„Tinerii se exprimă greu, abia dacă citesc ce au de învăţat pentru a doua zi sau ce este în bibliografia obligatorie”, ne spune D.M., profesoară la un liceu din Arad. Din păcate, limbajul stradal este predominant în vocabularul multor tineri. Este de ajuns să călătoreşti, dimineaţa sau la ora amiezii, pe tramvai, pentru a auzi cum fete şi băieţi repetă ca pe un laitmotiv „băga-mi-aş….”. Model este cel care vorbeşte mai tare sau mai vulgar. Care te lasă fără cuvinte. Întrebată despre ce cărţi citesc la şcoală, Ionela T., 19 ani, ne-a mărturisit: „Citim mult despre Mihai Eminescu şi Mihai Viteazul”.

Pe când un nou bestseller cu titlul „Viaţa secretă a lui Mihai Viteazul”? Desigur, nu acest lucru caracterizează învăţământul arădean, dar nici nu se poate ignora. Felicia Mureşan este bibliotecară din anul 1975 şi lucrează cu tineri. Părerea domniei sale este alta: „Mare parte dintre liceenii noştri citesc, în medie, două-trei cărţi pe lună.

Predomină istoria, psihologia şi filosofia”.

Mai mult, tinerii au făcut donaţii de carte, astfel că biblioteca este un organism viu unde elevi şi profesori se regăsesc în căutarea înţelepciunii. Poate că în unele şcoli tinerii citesc, dar atunci, ori au carenţe de exprimare verbală, ori crize de personalitate.

Strada este locul unde se vede cel mai bine ce te învaţă şcoala. Nimeni nu contestă munca dascălilor la clasă, dar cum se poate preveni violenţa verbală a tinerilor, la care suntem supuşi zilnic? Simpla lecturare a unor reguli nu înseamnă şi respectarea lor.

Citat: „Am o plăcere deosebită de a lucra cu cei mici, deoarece sunt foarte spontani şi interesaţi” (Felicia Mureşan)

L.F.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor