Cititor reporter: ECO-MĂRŢIŞOARE

ARAD – Prof. Florica R. Cândea ne scrie despre minunatele lucruri realizate de elevi la orele de Educaţiue tehnologică:

„Am mai scris despre amplul proiect ECO-ŞCOALA. Odată cu venirea mult aşteptatei primăveri, fiecare ne gândim să „reciclăm” tot ceea ce avem de prisos, după o iarnă în care ne-am înfăşurat şi în cârpe, vieţuitoarele în paie, păsărelele în puf şi pene. Un simbol unic, doar la noi, pare a devini un produs de Kitch, pe care-l găsim, de la Ziua Îndrăgostiţilor, până la Ziua Femeii, pe toate tarabele şi pe care cumpărătorii naivi se-nghesuie să-l cumpere. În vremea prunciei noastre, ne mulţumeam cu o potcoavă, cu un trifoi cu patru foi, cu un hornar, cu o cheie… care, pentru a ne aduce noroc, le puneam la vedere, cu mulţumire. Dar, ceea ce ne răscoleşte sufletul, este că ne făceam!! atunci, mărţişoare din resturi de lână, din aţă de cusut, pe care o „bătuceam” sub formă de bănuţi sclipitori şi tare făloşi eram. Impresionată de ceea ce am văzut pe coridoarele Şcolii generale nr. 5, adică mărţişoare „ecologice”, din resturi de cârpe, din flori presate, de paie, din staniol, din pene şi puf, mi-am imaginat copilăria mea nu săracă, ci pură, lipsită de non-artă, şi-am admirat produsele confecţionate de copiii din ciclul-primar, dar şi la orele de Educaţie tehnologică sau sub atenta supraveghere a diriginţilor, la ciclul gimnazial.

 

Copiii astfel îndrumaţi (coordonator proiect doamna prof. Liliana Lupşa, alături de învăţători şi alţi membri ai proiectului), conştientizează necesitatea refolosirii materialelor, selectarea valorii de non-valoare, conştientizează competiţia, îşi dezvoltă spiritul de creativitate şi abilitate practică. Şi, de ce nu, respectă tradiţia unică, la noi, simbolul alb-roş al mărţişorului, prin puritatea albului şi roşul dragostei, încărcându-ne şi pe noi, emoţional”.

 

 

V.F.

0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase