CJA, chemat să liciteze pentru propriul teren

De Alin Gherasim
6Comentarii
CJA, chemat să liciteze pentru propriul teren
Terenul din zona „Polivalentei” va fi scos la licitaţie de un lichidator judiciar, chiar dacă aparţine Consiliului Judeţean.

Situaţie tragi-comică la Consiliul Judeţean Arad. Instituţia este invitată să participe la o licitaţie la care se scoate la vânzare chiar un teren care aparţine(a) CJA. Despre ce este vorba? Despre terenul din zona Sălii Polivalente, teren pe care trebuia să fie construit un complex hotelier. Dar proiectul a „murit” din faşă, iar terenul va fi scos la licitaţie. Asta chiar dacă proprietar a fost Consiliul Judeţean Arad. Situaţia a mai fost expusă în Jurnal arădean şi pe www.aradon.ro, Am scris mai multe materiale despre asocierea dintre CJA şi SC Continental Hotels SA, o asociere în care instituţia judeţeană a venit cu terenul respectiv. În schimb, compania hotelieră s-a angajat să ridice pe terenul cu pricina un complex hotelier dedicat, în special, sportivilor din Arad. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Şi, mai mult decât atât, CJA rămâne şi fără teren.

În anul 2006 a luat fiinţă societatea Continental Vest Arad SA, având acţionari Consiliul Judeţean şi Continental Hotels. Continental Vest avea scopul de a realiza hoteluri pentru sportivii din Arad, iar CJA a oferit o parcelă de teren de aproape 5.000 metri pătraţi, teren aflat în imediata vecinătate a Sălii Polivalente, pe Calea Iuliu Maniu. Continental Hotels a participat la înfiinţarea Continental Vest cu suma de 5,3 milioane lei, fiind acţionar majoritar. Doar că din 2006 nu s-a mai întâmplat nimic.

Continental Vest a mers de la sine ca şi societate comercială, au fost plătite salarii, au fost plătite taxe la stat, dar fără ca firma să aibă vreo activitate. În anul 2013, după ce au fost „urecheaţi” de Curtea de Conturi, cei de la Consiliul Judeţean s-au gândit că nu vor să mai facă parte din societatea Continental Vest şi şi-au cerut terenul înapoi. Numai că cei de la Continental Hotels, care sunt acţionari majoritari, au respins cererea făcută de CJA. Aşa că judeţul a rămas cu „buza umflată”. În anul 2015, instituţia judeţeană a solicitat în instanţă dizolvarea societăţii Continental Vest, sperând că va primi, totuşi, terenul înapoi. Tribunalul Bucureşti a admis cererea de dizolvare, iar societatea Continental Vest a fost „preluată” de un lichidator.

Şi începe circul

Reprezentanţii Consiliului Judeţean sperau că, odată cu dizolvarea, vor primi înapoi terenul de pe Calea Iuliu Maniu. Numai că cei de la casa de insolvenţă care a fost desemnată drept lichidator nu au niciun interes să facă favoruri pentru CJA. „S-a solicitat lichidatorului judiciar comunicarea sultei (n.r.: suma de bani care reprezintă diferenţa de valoare pentru teren) la care ar fi obligat acţionarul Judeţul Arad în situaţia restituirii terenului adus ca aport în natură, precum şi sistarea oricărui demers privind înstrăinarea acestui activ. Lichidatorul ne-a comunicat faptul că nu poate da curs cererilor noastre privind comunicarea sultei, în condiţiile în care terenul face parte din patrimoniul societăţii Continental Vest”, se arată în documentele CJA.

Mai pe scurt, CJA ar vrea să plătească o diferenţă de bani pentru a reintra în posesia terenului. Numai că lichidatorul spune că acest lucru este imposibil, terenul fiind proprietatea Continental Vest, nu a CJA. „În ceea ce priveşte posibilitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra terenului adus ca aport în natură, lichidatorul arată că aceasta constă în participarea Judeţului Arad la licitaţiile pentru vânzarea terenului, licitaţii care vor fi organizate de către lichidator”, se mai arată în documentele Consiliului Judeţean. Aşadar, dacă îşi vrea terenul, CJA va trebui să… liciteze pentru el. Banii rezultaţi în urma licitaţiei ar urma să se împartă conform acţionariatului societăţii Continental Vest, respectiv CJA 25 la sută din suma de vânzare, iar Continental Hotels 75 la sută.

Şi cercetări penale

Asocierea dintre Consiliul Judeţean şi Continental Hotels, precum şi activitatea (sau lipsa ei) societăţii Continental Vest este subiect de cercetări penale. Organele de anchetă au intrat pe fir şi vor să afle cum a fost posibil ca CJA să piardă un teren de aproape jumătate de hectar poziţionat în zonă centrală. Lucru recunoscut şi de cei de la Consiliul Judeţean. „Precizăm faptul că prin sesizarea penală nr. 5360/14.04.2016, care face obiectului dosarului nr. 2279/P/2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, s-a solicitat constituirea Judeţului Arad ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului creat în cazul constatării ca nelegal a modului de utilizare a capitalului social al SC Continental Vest Arad SA”, se mai arată în documentele CJA.

Participăm la licitaţie?

Dacă CJA va participa la licitaţia pentru terenul de pe Calea Iuliu Maniu, vom afla de abia la finalul lunii. Pentru că decizia va fi luată, prin vot, de consilierii judeţeni. Aşadar, la viitoarea şedinţă a CJA vom afla dacă ne înscriem şi noi la licitaţie. Asta dacă, până atunci, nu vor apărea informaţii noi în ceea ce priveşte dosarul deschis de procurori, informaţii care ar putea stopa, cel puţin pentru moment, o licitaţie pentru înstrăinarea terenului buclucaş.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor