Clădirile istorice, în pericol

10Comentarii
Clădirile istorice, în pericol
Arădenii nu s-au prea înghesuit să vină la dezbaterea publică organizată, ieri, de Primărie.   Hist Urban VIDEO

Arad – Arădenii care locuiesc în centrul municipiului au fost invitaţi, ieri, la ora 15.00, la Primărie, pentru a participa la o dezbatere publică legată de proiectul Hist.Urban.

Este vorba despre o acţiune lansată de Comisia Europeană, pentru revitalizarea oraşelor istorice. Valoarea proiectului este de 117.473 euro, 80% din bani provenind din partea UE şi a Guvernului.

Obiectivul urmărit este unul de mare importanţă pentru Arad. Se are în vedere inventarierea stării a 50 de imobile situate în Piaţa Avram Iancu şi pe Bulevardul Revoluţiei, între Teatrul Ioan Slavici şi strada Vasile Alecsandri, respectiv Teatru şi strada 1 Decembrie, urmărindu-se de asemenea realizarea unor schiţe ale faţadelor şi întocmirea unor proiecte tehnice de reabilitare pentru câteva clădiri din zonă.

Conform celor declarate de viceprimarul Levente Bognar, scopul întâlnirii a fost acela de a stabili un contact cu proprietarii imobilelor şi de a găsi o soluţie, inclusiv financiară, pentru reabilitarea acestora.

Stare rea sau foarte rea

Cu tot cu oficialităţi, în Sala Festivă a Palatului Administrativ nu s-au adunat cu mult peste 30 de persoane, o mare parte a scaunelor rămânând goale.

Arhitectul Ştefan Şandor, unul dintre speciliştii implicaţi în proiect, susţine că o mare parte dintre clădirile evaluate se află într-o stare foarte rea.

„În proporţie de 70%, starea şarpantelor şi a acoperişurilor este rea sau foarte rea, pentru că de când aceste imobile au fost preluate de Recons nu au mai fost reparate învelitoarele. Am văzut multe tavane căzute şi multe intervenţii greşite, chiar şi în ceea ce priveşte amplasarea unor antene, care distrug acoperişul când cad”, a spus Şandor.

De asemenea, multe case au apă la subsol, fapt care duce la distrugerea structurii de rezistenţă, ornamentele sunt distrse în proporţie de 30%, iar 18% din faţade sunt într-o stare rea sau foarte rea.

Mai mult, 10% din clădiri, printre care se află şi casa Hirschl, necesită o intervenţie imediată. În altă ordine de idei, arhitectul a propus înlăturarea de pe faţade a tuturor instalaţiilor, inclusiv a aparatelor de aer condiţionat care urâţesc oraşul.

Vrea casa Hirschl

Ajuns pe la mijlocul dezbaterii, primarul Gheorghe Falcă a avut totuşi ocazia să facă în public promisiunea că Primăria va cumpăra casa Hirschl. Asta, după ce, reprezentantul noului proprietar s-a arătat foarte dezamăgit de proiectul Hist.Urban.

„Degeaba facem planuri şi suntem mândri de ele că acest lucru nu ne ajută. Proiectantul mi-a spus că reabilitarea complexului Hirschl ne costă un milion de lei. Primăria ar trebui să intre într-un parteneriat cu anumite bănci care să ofere credite cu dobânzi subvenţionate pe o perioadă de 30-40 de ani”, a spus arădeanul. „Suntem dispuşi să cumpărăm noi această clădire şi să o reabilităm noi”, a răspuns Falcă.

L.Ş.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor