„Clipe retrăite” la maxim

De Vasile Filip
Reactualizat la:
La lansarea cărţii
La lansarea cărţii
La lansarea cărţii, apărute la Editura Gutenberg Univers, sub semnătura prof. Florica R. Cândea.

Salonul „Ioan Slavici” al Hotelului „Continental Forum” a fost, miercuri seara, plin ochi, la lansarea cărţii „antologic-biografice” „Clipe retrăite” a cunoscutei profesoare Florica Ranta Cândea.
Volumul a fost prezentat, în faţa numerosului şi selectului public, de doi universitari: prof. univ. dr. Lavinia Betea şi prof. univ. dr. Anton Ilica.

În propria adolescenţă

La „botezul ultimei apariţii editoriale ce poartă semnătura Florica Ranta Cândea”, prof. Lavinia Betea, neuitându-şi specialitatea de psiholog, a căutat un răspuns la o întrebare pe care, cu siguranţă, ne-am pus-o şi noi: „De ce scrie omul, ce-l face pe om să scrie poezie?”. Apoi, cu referire mai aplicată la cartea lansată, a subliniat că „sublimându-şi fiinţa spirituală prin poezie, autoarea ne oferă un dar imens. Citind-o ne regăsim în propria adolescenţă. Aflăm în acest act de comunicare esenţială o analogie cu practica vechilor egipteni, care pictau întotdeauna, pe capacul sarcofagului, portretul defunctului din tinereţe. Totdeauna la 17 ani, totdeauna indiferent când ar fi murit, la 17 ani, în ceea ce eu numeau «trupul de slavă »”.

Virtuţi scriitoriceşti

Prof. Anton Ilica (semnatarul prefeţei volumului lansat), lămurit de antevorbitor despre „starea pe care o trăieşte cineva care se încumetă să se joace cu cuvintele” este de părere că „fără ifose de poet, fără zorzoane publicitate, fără orgolii de a sta în fotolii poetice, Floare Cândea are virtuţi scriitoriceşti, care ar susţine-o în rândul celor acreditaţi în vreo uniune profesională”. Şi, ca o concluzie, „textele propuse în acest volum ating maturitatea şi postulează un referent fundamental pentru virtuţile scriitoriceşti ale Floarei Cândea”.

De la prieteni, la autor

Despre carte şi autoare au mai vorbit şi alţii. Mai mulţi profersori (foşti colegi şi chiar fostul ei dascăl de la Macea, scriitori sau doar prieteni. Iar, în final, Florica Ranta Cândea a oferit un adevărat spectacol. A citit din carte, a povestit, şi evident, nu a uitat să mulţumească turoror pentru trăirea la maxim a „Clipelor retrăite”.

Recital

Actorul Valentin Voicilă, el însuşi scriitor, a „colorat” prezentările cu un recital de suflet din cartea lansată.

„Floare Cândea dispune deopotrivă de vocaţie sentimentală şi de aspiraţie lirică” (Anton Ilica)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !