CLM Arad a „dezgheţat” CET

De Diana Dutu
6Comentarii
CLM Arad a „dezgheţat” CET
Aleşii locali au aprobat acordarea a 6.000.000 de lei pentru rezolvarea imediată a crizei de la CET.

Arădenii care își încălzesc locuinţele cu energie termică de la CET pot sta liniştiţi. Furnizarea energiei nu va fi întreruptă, astfel că riscul de a rămâne fără apă caldă şi căldură a fost eliminat. Problema a fost rezolvată luni după-masă, în cadrul unei şedinţe extraordinare de îndată convocate la orele dimineţii. Aleşii locali au votat cu 20 de voturi „pentru” (un consilier nu a participat la vot) alocarea a 6.000.000 de lei pentru acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie, în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, pentru operatorul de termoficare SC CET Hidrocarburi SA Arad.

Înainte de momentul votului, însă, liderul grupului PSD-ALDE, Beniamin Vărcuş a vorbit despre o posibilă problemă de legalitate cauzată de faptul că CET nu are licenţă de la ANRSCE. Şi, în acest context, a propus un amendament prin care să se facă o compensare între cele şase milioane de lei şi preluarea punctelor termice din municipiul Arad. Practic, să se facă nişte plăţi în avans pentru preluarea reţelelor termice. Claudia Grozavu, director executiv al Direcţiei Economice, a precizat că acest lucru nu este posibil din cauza faptului că regimul juridic al acestor reţele nu este clarificat. Interpelată pe subiect atât de Beniamin Vărcuş, cât şi de consilierul independent Marin Lupaş, Lilioara Stepănescu, secretarul municipiului Arad, a calificat amendamentul social-democraţilor ca „o propunere corectă şi în spirit gospodăresc”. „E înţeleaptă propunerea, dar nu putem să-i găsim un temei legal” – a spus Stepănescu. Verdictul său a condus la retragerea amendamentului.

Deşi, la sfârşitul săptămânii trecute, conducerile celor două CET-uri cereau ajutor atât Guvernului, cât şi administraţiei locale, până la urmă sprijinul a venit (doar) de la Consiliul Local Municipal. La fel cum s-a întâmplat şi în anii 2012, 2013 şi 2015. Lucru care, desigur, nu a scăpat netaxat de conducătorii Aradului.

„Dacă anul trecut, exact în această perioadă primeam de la Guvernul României 16 milioane de lei pentru CET, iată că anul acesta nu am primit niciun ban. Mai mult decât atât, a fost dată şi celebra Ordonanţă care înseamnă pentru Arad o pierdere anuală de 16 milioane de euro. Asta spune multe despre responsabilitatea Guvernului PSD faţă de cetăţeni, faţă de oraşul Arad. Ni s-a promis un sprijin în acest sens, dar guvernanţii PSD au uitat complet şi de promisiuni şi de cei care încă sunt branşaţi la sistemul de încălzire centralizat. Nu aveam altă variantă decât să plătim noi, din bugetul local, 6.000.000 lei CET-ului. Nu puteam lăsa oamenii în frig” – a precizat viceprimarul Călin Bibarţ.

Taguri: , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor