CLM în plin circ electoral

6Comentarii
CLM în plin circ electoral
ARAD – Ridicol, ruşinos, dureros: consilierii s-au trezit că-şi scot ochii între ei şi, desigur, pentru arădeni VIDEO

Se apropie campania electorală iar faptul e probabil cel mai evident în şedinţele CLM, acolo unde toţi politicienii au şansa să-şi facă vocea auzită.

Acesta a fost şi cazul primei şedinţe ordinare a Consiliului Local Municipal Arad din acest an, care a durat trei ore. Numai la punctul „Diverse”, acolo unde în trecut nu se zicea mai nimic, s-au făcut zeci de interpelări, care mai de care mai interesante şi mai grijulii cu alegătorii.

Desigur, acuzele Opoziţiei faţă de modul defectuos în care primarul Aradului înţelege să conducă destinele oraşului au continuat, dar ieri, mai mult ca niciodată, aleşii s-au arătat mărinimoşi când a venit vorba de arădenii de rând şi alte instituţii, şi de o intransigenţă maximă faţă de cheltuirea în alt mod a banului public. Şi, încă o dovadă că vine campania iar momentul e extrem de important pentru aleşi: toţi consilierii au fost prezenţi ieri la şedinţă!

Şedinţa a avut parte şi de un moment grotesc, când microfonul lui Dorel Popa a fost „cenzurat” minute întregi de preşedintele de şedinţă şi s-a încheiat lamentabil cu aleşii care şi-au spus de la obraz unii altora:„Să vă fie ruşine”.

Dorel Popa a recunoscut însă că a început campania dar a precizat:  „Avem şi noi dreptul să începem campania electorală. Alţii o fac de trei ani şi jumătate pe bani publici”.

La vot e altfel

În pofida disputelor continue dintre consilieri, proiectele propuse de executiv au trecut de vot în forma iniţială, un singur proiect căzând la numărătoarea voturilor.

Revenind la propunerile electorale şi intransigenţele politicienilor, vă putem informa asupra faptului că de la primul până la ultimul proiect s-au făcut propuneri, amendamente sau cel puţin comentarii.

S-a început cu o critică dură la adresa creşterii organigramei la Casa de Cultură a Municipiului Arad , s-a aruncat o privire la fel de dură peste organigrama Primăriei Arad, s-a încercat să se justifice de ce arădenii care s-au trezit cu terenurile trecute din extravilan în intravilan vor trebui să-şi plătească, aşa cum cere legea, impozitele cu cinci ani în urmă, în pofida eforturilor consilierilor de a-i salva de la plata a zeci de milioane.

Un moment greu, dar generos din partea aleşilor, s-a scurs la momentul votului proiectului prin care Universităţii Aurel Vlaicu urma să-i fie transmis în folosinţă gratuită un teren de peste 4.000 mp.

După ce Ovidiu Moşneag a indicat faptul că liberalii vor fi alături de universitate, ca de obicei, dar şi pentru că aceasta are deja 5,8 milioane RON în buget pentru a-şi ridica pe terenul în cauză campusul, Rodica Borza a intervenit şi a indicat faptul că suspectează afaceri necurate aici, în condiţiile în care nu doar terenul destinat universităţii ar urma să fie trecut în proprietatea privată a municipiului, ci şi diferenţa de teren din zonă, adică peste 7 mii mp. Moment de la care înstrăinarea e „floare la ureche”.

Pentru că lămuririle date de executiv cu privire la istoria terenului şi la faptul că acesta nu a fost niciodată în proprietatea publică a Primăriei Arad, ci doar în cea a Statului Român  au venit extrem de târziu (a fost nevoie chiar de o pauză în CLM), Rodica Borza s-a grăbit să propună ca tot terenul indicat în proiect să fie dat universităţii, şi nu doar cei trei mii de mp. Fapt, desigur, care nu a fost refuzat de mai marii instituţiei de învăţământ, contactaţi telefonic de Tiberiu Dekany.

Consilierii nu păreau a se împotrivi nicicare acestei propuneri, dar, în cele din urmă, cum oferta necesita alte operaţiuni juridice (pentru diferenţa de peste trei mii mp de teren), proiectul a fost votat în forma iniţială.

Ridicol, dus la extrem

Studiul de 13 milioane de euro de la Pădurice a adus cu sine zeci de intervenţii ale Opoziţiei pe tema modului în care Primăria Arad cheltuieşte banii şi câteva amendamente, dar a trecut de vot.

Proiectul care a născut isteria în CLM a fost, însă, cel privind modificarea regulamentului de desfăşurare a activităţilor economice. Dorel Popa a propus reducerea taxelor de autorizare a agenţilor economici la jumătate, venind astfel (desigur tot cu tentă electorală) în sprijinul comercianţilor.

Staff-ul Primăriei a insistat pe faptul că o modificare a taxelor locale nu se poate face prin intermediul unui amendament la acest regulament, dar nu a indicat textul de lege în acest sens, aşa că alesul a insistat ca propunerea sa să fie supusă votului.

Preşedintele de şedinţă, Ovidiu Marian, a refuzat să supună votului amendamentul, fapt care l-a făcut pe Dorel Popa să intervină peste rând, fără a primi cuvântul, şi nu s-a mai oprit deşi, surprinzător şi degradant, Ovidiu Marian îl cenzura dur pe colegul său, întrerupându-i la nesfârşit microfonul!

În cele din urmă, Marian a supus votului amendamentul, care a căzut (ca de altfel şi proiect), însă momentul ridicol şi-a pus definitiv amprenta pe şedinţa CLM. Aceasta a sfârşit lamentabil la „Diverse”, când aleşii şi-au spus unul altuia de la obraz: „Să vă fie ruşine”.

Gata de start

Dacă asupra proiectelor votate de consilieri şi a problemelor ridicate vom reveni pe rând în numerele viitoare ale ziarului nostru, un lucru tot ar mai trebui menţionat aici: faptul că Dorel Popa a recunoscut că politicieni au început campania. Dar a punctat:„Avem şi noi dreptul să începem campania electorală. Alţii o fac de trei ani şi jumătate, pe bani publici”.

A.B.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor