CLM „plimbă” Monumentul

De Andreea Pintea
3Comentarii
CLM „plimbă” Monumentul
© FOTO: Andreea Pintea
După mai bine de o oră de discuții în contradictoriu, primarul Gheorghe Falcă a decis să retragă proiectul privind amplasarea Monumentului Unirii.

Ședință cu scântei ieri în cadrul Consiliului Local Arad. După mai bine de o oră jumătate de discuții în contradictoriu, primarul Gheorghe Falcă a decis să retragă de pe ordinea de zi proiectul privind amplasamentul Monumentului Unirii în Piața Catedralei Vechi. Cu toate acestea piețarii nu pot spune că au scăpat de demolare, întrucât după alte câteva zeci de minute consilierii liberali au decis să nu voteze proiectul inițiat de social-democrați și ALDE prin care se dorea menținerea actualei destinații a Pieței.

Sala de ședințe a Primărie s-a dovedit, ieri, neîncăpătoare pentru ședința de Consiliu care a avut pe ordinea de zi și Monumentul Unirii. Pe lângă consilierii locali și reprezentanții aparatului administrativ, au venit și zeci de comercianți din Piața Catedralei sau pur și simplu arădeni interesați de Monument. Discuțiile au fost unele extrem de aprinse, pe de o parte primarul Gheorghe Falcă susținând că amplasarea monumentului în Piața Catedralei vine la sugestia artistului care a realizat monumentului dar și a celor din comisia Centenar care au vizitat Aradul. Pe de altă parte, social-democrații susțin că de fapt locul Monumentului este pe Lacul Pădurice, amplasament pentru care există deja o decizie a Consiliului Local.

Ce se va întâmpla de acum? Ei bine, Monumentul cel mai probabil nu va ajunge în Piața Catedralei, dar piața foarte probabil să fie oricum dărâmată întrucât există un Plan Urbanistic Zonal votat de Consiliul Local și care prevede o altă destinație pentru acest spațiu.

„În scopul de a rezolva amplasarea Monumentului Marii Uniri delegaţia Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prezentă la Arad a vizitat împreună cu reprezentanţii autorităţii publice locale, amplasamentul pe care s-a câştigat proiectul, dar şi alte posibile amplasamente. Ca urmare a acestei vizite, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin adresa nr. 5351/01.08.2017, înregistrată la Primăria Municipiului Arad cu nr. 51235/02.08.2017 solicită adoptarea unei decizii cu privire la amplasamentul definitiv al monumentului. Pentru o mai bună punere în valoare a Monumentului Marii Uniri realizat de sculptorul Florin Codre, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor stabilite prin Planul Urbanistic Zonal- Piaţa Catedralei s-a reconsiderat împreună cu reprezentanţii Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, amplasarea monumentului în zona Piaţa Catedralei. Totodată amplasamentul din Piaţa Catedralei asigură accesul fiabil la monument cu ocazia evenimentelor de comemorare a eroilor, lucru solicitat şi de către Asociaţia pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri”, a explicat primarul Gheorghe Falcă. Acesta a mai susținut că a fost convins că există un consens în ceea ce privește amplasarea Monumentului, cu atât mai mult cu cât discutase anterior și cu deputatul PSD, Adrian Todor.

PSD vrea Monumentul pe Lac

De cealaltă parte, deputatul Adrian Todor a venit cu explicații și a arătat că de fapt Consiliul Local a aprobat deja ca locație Lacul Pădurice, angajându-se și să asigure postamentul și soclul aferent Monumentului. „Monumentul are locație stabilită la cererea artistului în mijlocul Lacului Pădurice. În Studiu de Fezabilitate realizat la acel moment municipalitatea s-a obligat să facă postament, soclu și tot ceea ce ține de amplasare. Singurul reponsabil că nu s-a făcut soclul și tot ceea ce trebuie pentru ca sculptorul să își poată monta opera este domnul primar”, a punctat deputatul Todor.

Discuțiile au continuat în cadrul Consiliului Local cu pozițiile piețarilor care susțin cu înverșunare că desființarea pieței agro-alimentare îi va lăsa fără locuri de muncă și fără venituri. În contra-balanță au fost și luări de poziție privind importanța Aradului în înfăptuirea Marii Uniri și sacrificiul pe care unii dintre arădeni, în speță piețarii, ar trebui să îl facă pentru ca Aradului să aibă Monumentul amplasat până anul viitor când se va marca Centenarul Unirii.

În cele din urmă, primarul Gheorghe Falcă, fiind inițiator de proiect, a propus retragerea lui de pe ordinea de zi și înștiințarea Ministerului Culturii cum că locația potrivită este cea de pe Lacul Pădurice. Totuși, Falcă nu a uitat să menționeze că „am crezut că avem un consens pentru amplasarea Monumentului, dar de acum înainte nu voi mai avea încredere în nicio promisiune făcută de PSD”.

Abțineri la Proiectul PSD

Dat fiind faptul că proiectul primarului nu a reușit să treacă prin Consiliul Local, în momentul în care s-a dezbătut proiectul PSD-ALDE privind menținerea destinației Pieței Catedralei, aleșii liberali au decis să se abțină și astfel proiectul a fost respins. Practic, în acest moment deviza în CLM pare să fie: „Dinte pentru dinte”, dacă PSD nu votează proiectele PNL, nici liberalii nu își dau votul pentru proiectele social-democraților.

Casetă: Piața rămâne cu PUZ-ul din 2014

Situația Pieței Catedralei rămâne deocamdată incertă. Pe de o parte este sigur, în acest moment, că nu se va amplasa Monumentul Unirii, dar dacă se va pune în aplicare Planul Urbanistic Zonal votat în 2014, piața agro-alimentară va dispărea, zona urmând să fie una pietonală cu luciuri de apă și terase.

Taguri: , , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor