Clujul, Capitala Europeana a Tineretului in 2015

Reactualizat la:
FOTO ambo.ro
FOTO ambo.ro
Un juriu format din nouă instituţii a desemnat, sâmbătă noaptea, la Maribor (Slovenia), în baza dosarelor primite, noua Capitală Europeană a Tineretului. Aceasta este Cluj-Napoca.

Clujul este primul oraş din România care şi-a depus candidatura pentru CET. Este tot primul care a fost selectat în finala competiţiei. Cluj-Napoca a concurat cu oraşele: Badajoz (Spania), Ganja (Azerbaijan), Gothenburg (Suedia), Ivanovo (Rusia), Katowice (Polonia), La Laguna (Spania), Lecce (Italia), Perm (Rusia), Tbilisi (Georgia), Varna (Bulgaria) şi Vilnius (Lituania).

În finală au rămas doar Ivanovo (Rusia), Varna (Bulgaria), Vilnius (Lituania) şi Clujul.

Candidatura pentru Capitala Europeană de Tineret 2015 a fost depusă, în luna mai, de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca la iniţiativa Grupului PONT şi a fost sprijinită de un consorţiu de 30 de organizaţii de tineret şi de peste 40 de instituţii publice şi ONG-uri locale şi naţionale.

“Sunt foarte mândru de această generaţie care a demonstrat că visele pot deveni realitate. Tinerii din Cluj au devenit ambasadorii României. Cluj 2015 este proiectul unei ţări întregi”, a declarat Florin Moroşanu, unul dintre coordonatorii proiectului.

Bugetul proiectului este de 5 milioane de euro, iar fondurile vor fi alocate atât din bugetul local cât şi din surse suplimentare, precum sponsorizări sau fonduri europene.

Proiectul Capitală Europeană a Tineretului a ajuns la ediţia a şaptea, iar oraşul care deţine anul acesta titlul este Braga din Portugalia. Anul trecut titlul a fost deţinut de Antwerp din Belgia, în 2010 a fost Torino din Italia, iar în 2009, Rotterdam din Olanda. Anul viitor, Maribor din Slovenia va fi Capitală Europeană a Tineretului, iar în 2014, Salonic din Grecia.

Capitala Europeană a Tineretului (EYC) este titlul acordat unui oraş, timp de un an, prin care acesta va avea şansa de a prezenta, printr-un program diversificat, aspecte legate de viaţa culturală, socială, politică şi economică a tineretului care locuieşte aici.

Iniţiativa EYC încurajează punerea în aplicare a ideilor noi şi a proiectelor inovatoare, cu privire la participarea activă a tinerilor în societate, şi încearcă să prezinte un model pentru dezvoltarea în continuare a politicilor de tineret în alte municipalităţi europene.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !