CNI și investițiile din județul Arad. La Lipova se lucrează, la Sântana nu sunt bani de avize

De Eugen Rogojan
CNI și investițiile din județul Arad. La Lipova se lucrează, la Sântana nu sunt bani de avize
Compania Națională de Investiții are, în momentul de față, patru proiecte începute, la Sântana, Săvârșin și Lipova. Doar la Lipova se lucrează, însă nu acum, lucrările fiind sistate din cauza temperaturilor reduse.

În momentul de față, Compania Națională de Investiții (CNI) are în derulare patru proiecte la nivelul județului Arad. Dintre acestea, însă, doar la două se lucrează propriu-zis, celelalte trei aflându-se în procedură de achiziție publică. Un centru cultural la Sântana, reabilitarea altui centru cultural la Săvârșin, reabilitarea Spitalului Orășenesc Lipova și modernizarea și extinderea unui complex sportiv în același oraș. Acestea sunt cele patru proiecte rămase în derulare în județul Arad, după ce Compania Națională de Investiții a finalizat, anul trecut, proiectele Bazinului de Polo și reabilitarea Tribunalului Arad.

Fără bani de avize

Am solicitat Companiei Naționale de Investiții să ne comunice stadiul celor patru investiții și sumele „înghițite” deja de aceste proiecte. Prin răspunsul semnat de Manuela Irina Pătrășcoiu, directorul general al companiei, ni se comunică faptul că doar în cazul a două dintre cele patru proiecte se lucrează. La Sântana, proiectul „Construire centru cultural” stagnează. Procedura de achiziție publică a fost finalizată, iar contractul de proiectare și execuție a fost semnat de către CNI. Lucrările stagnează, însă, pentru că Primăria Orașului Sântana nu are bani pentru avize, acorduri și autorizația de construcție.

„În data de 26 octombrie 2018, CNI a solicitat beneficiarului (UAT Sântana) transmiterea avizelor, acordurilor și autorizației de construire pentru obiectivul de investiții menționat. Până la această dată nu s-a soluționat acest aspect deoarece beneficiarul ne-a informat că nu dispune de fonduri”, spun cei de la Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a investiției, cu TVA, este de peste 5,8 milioane de lei.

Și la Săvârșin, CNI are de realizat un așezământ cultural. Mai exact, să reabiliteze vechiul cămin cultural al satului, aflat vizavi de Castelul Regal. Lucrările stagnează de câțiva ani, momentan investiția aflându-se „în procedură de achiziție publică. Valoarea estimată fără TVA este de 650 de mii de lei, conform CNI.

La Lipova se lucrează

Celelalte două proiecte arădene ale CNI sunt la Lipova și la ambele se lucrează în momentul de față. În cazul reabilitării Spitalului Orășenesc Lipova, reprezentanții companiei spun că „se află în execuție, stadiul fizic al lucrărilor este de aproximativ 23%, iar suma decontată conform situațiilor de lucrări verificate și vizate de către dirigintele de șantier este de 4.366.944 lei cu TVA”. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 17 milioane de lei. Începând cu data de 17 decembrie 2018, lucrările au fost sistate, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, așteptându-se venirea primăverii.

Cel de-al patrulea proiect aflat în derulare în județul nostru este tot la Lipova: modernizarea și extinderea complexului sportiv. Aici, stadiul fizic al lucrărilor este de aproximativ 85%, suma decontată fiind momentan de 3,5 milioane de lei cu TVA, din totalul de 4,2 milioane de lei.

Proiecte încheiate

În ultimul deceniu, Compania Națională de Investiții a derulat și finalizat în județul Arad un număr de 27 de proiecte, în valoare totală de aproximativ 75 de milioane de lei. Cele mai recente au fost „Bazin de polo municipiul Arad”, finalizat pe 1 octombrie 2018 – 23 de milioane de lei, Amenajare și reabilitare pod la Tribunalul Arad, finalizat pe 7 iunie 2018 – 662 de mii de lei, respectiv reabilitarea așezămintelor culturale din satul Adea (comuna Sintea Mare), orașul Lipova (strada Nicolae Titulescu) și satul Cuvin (comuna Ghioroc), finalizate în 2016 și 2017, proiecte pentru care CNI a plătit aproape patru milioane de lei.

Taguri: , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !