Cod galben (şi) pe Crişuri. Canalele, şanţurile şi rigolele trebuie curăţate

De Ioana Costas
3Comentarii
Cod galben (şi) pe Crişuri. Canalele, şanţurile şi rigolele trebuie curăţate
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri: „Atenţie la canale, șanțuri şi rigole, urmează o perioadă cu însemnate catități de precipitații”.

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri anunţă că „având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu şi creşteri de debite şi niveluri pe: Barcău (judetele Sălaj, Satu Mare şi Bihor), Crişul Repede, Crişul Negru, și Crişul Alb (judeţele Hunedoara, Arad)”. Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.
În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri atenţionează atât autorităţile locale cât şi cetăţenii să cureţe şanţurile şi rigolele pentru a asigura scurgerea apelor pluviale. „În mare parte, inundațiile de acum o lună au avut ca și cauză neîntreținerea corespunzătoare a șanțurilor, canalelor și rigolelor din localități. În astfel de situații, când ne confruntăm cu ruperi de nori sau scurgeri de pe versanți, nu se poate interveni cu echipamanete de tip baraje mobile, în astfel de situații canalele și rigolele sunt extrem de importante pentru că astfel se asigură scurgerea apelor. Din păcate, mai ales în mediul rural, nu puțini sunt cei care au decis să închidă canalul care trece prin fața casei, blocând astfel scurgerea apelor”, a declarat Dorel Dume, director A.B.A Crişuri.
Conform legislaţiei în vigoare, primăriile trebuie să organizeze periodic acţiuni pentru îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albiile cursurilor de apă, de pe formaţiunile torenţiale şi mai ales din secţiunile de scurgere de la poduri şi podeţe.
În perioada următoare, reprezentanţii A.B.A Crişuri vor asigura monitorizarea permanentă a lucrărilor de apărare pentru a asigura tranzitarea debitelor suplimentare şi vor verifica în teren modul în care consiliile locale au îndeplinit sarcinile trasate.

Taguri: , , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor