Col. (rtg) ing. Ion Gherase, preşedintele ANVR-Secţiunea „Detaşamentul Păuliş”, a plecat spre eternitate

De Dorin Ocneriu
1Comentariu
Col. (rtg) ing. Ion Gherase, preşedintele ANVR-Secţiunea „Detaşamentul Păuliş”, a plecat spre eternitate
© FOTO: Dorin Ocneriu
În data de 13 martie 2016, la vârsta de aproape 92 de ani, veteranul de război ION GHERASE, preşedintele ANVR-Secţiunea „Detaşamentul Păuliş”, a plecat spre ceruri, să-şi revadă camarazii căzuţi pe câmpul de luptă.

Oltean la origini, născut la data de 01.04. 1924 în satul lui Ceauşescu – Scorniceşti, jud. Olt – Ion Gherase a fost elev sergent la Şcoala de Subofiţeri de Rezervă Infanterie Radna, componenta şi forţa principală a eroicului detaşament de elevi şi soldaţi care, în septembrie 1944, s-a opus cu vitejie agresorului horthyst care invadase ţara.

Aflat în dispozitiv pe aliniamentul din faţa localităţii Ghioroc, în cadrul Companiei I din Batalionul I Elevi, în data de 14 septembrie 1944, în timpul unei misiuni de cercetare spre satul Sâmbăteni, a fost rănit la picior, luat prizonier şi dus în spatele liniilor ungureşti în localitatea Panatul Nou (Horia), unde a fost supus unui dur interogatoriu. Nedezvăluind nicio informaţie, urma să fie executat împreună cu alţi doi camarazi. Cu un curaj deosebit, au fugit noaptea prin porumbi căutând să ajungă înapoi la trupele române. Au fost prinşi din nou şi duşi în lagăr în Ungaria, apoi repartizaţi la o familie la muncă. A evadat din nou şi în luna februarie 1945 a revenit la unitatea sa, fiind imediat internat în spital ca urmare a rănilor şi epuizării. Pentru curajul şi faptele sale din război a fost decorat cu medaliile „Virtutea Militară” şi „Bărbăţie şi Credinţă”.

După terminarea războiului a urmat studii universitare, lucrând apoi ca inginer silvic în cadrul Regionalei Silvice Timişoara, oraş în care s-a căsătorit, a avut doi copii şi a locuit până în ultima zi a vieţii.

A fost unul dintre cei mai activi veterani care au constituit Secţiunea „Detaşamentul Păuliş” a ANVR, fiind multă vreme vicepreşedinte al acesteia şi apoi preşedinte, după moartea preşedintelui Cornel Hodoşan, în anul 2005.

Devotat patriei şi poporului român, foarte bun vorbitor şi talentat narator al luptelor eroice la care a participat, dedicat cinstirii memoriei eroilor patriei, colonelul în retragere ing. Ion Gherase va rămâne veşnic în amintirea noastră ca un camarad de nădejde, vrednic fiu şi apărător al meleagurilor străbune.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor