COMENTARIUL ZILEI Ce (mai) înseamnă partid de opoziţie?

De Simion Todoca
COMENTARIUL ZILEI Ce (mai) înseamnă partid de opoziţie?
© Simion Todoca
Un comentator politic cunoscut şi apreciat deplânge acţiunile PNL, dezamăgit de faptul că nici după alegerea lui Orban şi a noii conduceri PNL nu se comportă ca un adevărat partid de opoziţie. Ultimul caz analizat, iniţiativa legislativă privind alegerea primarilor în două tururi, promovată de către PNL, trebuia susţinută în comisia de specialitate de trei parlamentari. Dintre aceştia, doi au absentat, iar al treilea, care a fost prezent, s-a abţinut de la vot. Se aude că respectivii vor fi sancţionaţi, spune comentatorul, dar aceasta, este el de părere, ar fi o soluţie proastă.

Ce ar fi de spus în acest caz, că pe cei trei i-a durut în cot de deciziile partidului, iar aceasta demonstrează că PNL este vraişte şi sub comanda lui Orban? Cel puţin, aceasta este concluzia analistului în cauză.

De fapt, PNL funcţionează şi va funcţiona ca şi înainte de Orban sau înainte de ieşirea din USL şi de la guvernare: ca un partid care, indiferent că este la putere sau în opoziţie, îşi urmăreşte interesele. Iar acum, precum şi înainte, PNL are tot interesul să-şi menţină numărul de primari pe care îi are, pentru că aceştia asigură voturi şi funcţii la alegerile locale şi, mai ales, la cele parlamentare. Acesta este şi motivul pentru care PNL a făcut pe dracul în patru să modifice, împreună cu PSD, legea, astfel încât primarii să fie aleşi într-un singur tur. Iniţiativa de a se reveni la alegerea în două tururi a fost una strict de faţadă, doar pentru a fi exploatată din punct de vedere propagandistic, iar la „bătaia peştelui”, adică la vot, să fie trântită sub diverse scuze.

A fost, dintotdeauna, manevra preferată a liberalilor, care una au spus şi alta au fumat (nu că PSD ar fi făcut altfel). Când se va pune problema votului în plen, Ludovic Orban şi cei din conducerea superioară de partid vor declara că PNL este pentru, dar, în culise, se vor asigura că rezultatul va fi invers. Dacă, cumva, există pericolul ca partidele mici să se mobilizeze, să pună în pericol rezultatul dorit, liberalii vor stabili dinainte câţi dintre ei şi cine anume să lipsească la vot, astfel încât voturile pentru schimbare să fie insuficiente. Desigur, după aceea vor spune că PNL a votat corect, pentru democraţie, dar, din păcate, câţiva colegi, care vor fi aspru pedepsiţi, nu au putut fi prezenţi, aşa că ticăloşii de comunişti care au majoritatea şi-au făcut jocurile cum au vrut.

„Cum ar mai putea un deputat să ceară voturi de la primarul căruia i-a refuzat şansa să fie reales cu 16% din voturi?”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !