COMENTARIUL ZILEI Din cauza sau datorită lui Băse?

De Simion Todoca
Simion Todoca
Simion Todoca
Atunci când rezultatul acţiunilor unui individ este benefic, spunem că acesta s-a înregistrat datorită lui. Dacă, dimpotrivă, efectele sunt dăunătoare, spunem că acestea au apărut din cauza lui.

Acum, când Traian Băsescu se zbate ca peştele pe uscat ca să se menţină în atenţia opiniei publice, după zece ani de domnie în care a creat un sistem monstruos, în folosul său şi al clientelei sale, un sistem care încă funcţionează şi îl protejează, se cuvine să analizăm la rece măcar unele dintre rezultatele „muncii” sale . Mă refer, mai exact, la tot ceea ce ţine de justiţie, mai ales la „rampa de lansare” a sutelor de dosare- am numit DNA- până la „staţia terminus”, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi chiar, într-o oarecare măsură, la Curtea Constituţională, care, la comanda Băsescului, nu odată şi-a depăşit prerogativele, transformându-se într-o unealtă politică. La fel ca şi serviciile secrete, la fel ca şi DNA sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Aşadar, acest sistem, încă populat de oameni ai lui Băsescu, încă folosit, prin intermediul acestor indivizi, arestează pe bandă rulantă politicieni, oameni de afaceri, ba chiar şi judecători şi procurori. Putem spune cu certitudine că, după ce a plecat Băsescu, sistemul continuă să acţioneze la comandă politică, servindu-l pe Iohannis, la fel cum l-a servit pe Băsescu? Personal, înclin să cred că nu, chiar dacă, este vizibil faptul că loviturile sistemului sunt dirijate în cea mai mare proporţie spre adversarii politici ai preşedintelui. Se prea poate ca unii dintre cei din sistem să fi rămas contaminaţi total de slugărnicie, de talentul de a face tot ceea ce foloseşte stăpânului, chiar dacă acesta nu pretinde aceasta. În proporţie covârşitoare, dosarele deschise în perioada postBăsescu sunt vechi de mulţi ani, dar au fost ţinute bine ascunse, pentru ca toţi cei vizaţi să poată fi şantajaţi cu ele.
Indiferent de efectul politic al acţiunilor sistemului, oricât de partinic ai fi, nu poţi să spui că există vreunul din sutele de urmăriţi penal total nevinovat, cercetat sau condamnat fără să fi făcut ceva împotriva legii. Să ne aducem aminte cum era înainte ca Băsescu să fi creat şi pus la treabă acest sistem. Nu ne plângeam noi, românii de rând, că justiţia nu face nimic, că este mână în mână cu puterea, cu baronii locali şi cu interlopii ? Visam măcar că vom vedea vreodată un politician care sfida poporul prin aroganţa, averea şi puterea sa, arestat şi condamnat? Nici vorbă.

Fără Băsescu, nimic nu s-ar fi clintit din acest punct de vedere. Aşadar, vedem politicieni, interlopi, magistraţi mânjiţi băgaţi la puşcărie, datorită sau din cauza lui Băsescu?

„Dosarele încă ascunse sunt ale celor care deţin „schelete” ale oamenilor din sistem, iar aceştia îşi apără pielea”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !