Comentariul zilei. Intransigenţa din Absurdistan

De Simion Todoca
Comentariul zilei. Intransigenţa din Absurdistan
© Simion Todoca
Avem noi, românii, o expresie care a devenit o adevărată deviză naţională: „merge şi aşa”. Îndurăm abuzuri şi bătaie de joc din partea autorităţilor, funcţionarilor, vânzătoarelor, chelneriţelor, politicienilor.

Din când, în când, însă, devenim mai catolici decât papa şi ne cuprinde o intransigenţă care, departe de a fi îndreptăţită, este mai degrabă absurdă şi ridicolă, având în vedere împrejurările. Avem, chiar în aceste zile, un exemplu edificator: după distrugerile catastrofale provocate de furtuna devastatoare de duminică, ANRE anunţă că furnizorii de energie ENEL şi Electrica vor primi amenzi de câte 200.000 lei pentru fiecare zonă în care nu s-a reluat alimentarea cu energie electrică. Cică aşa spune legea, că au obligaţia să remedieze defecţiunile în 48 de ore în mediul urban şi 72 în mediul rural.

Păi, bine, măi, idioţilor, voi numiţi defecţiuni distrugerile provocate de furtună? Aveţi impresia că doborârea a sute de stâlpi de electricitate, distrugerea totală a unor staţii de transformare, echivalează cu arderea unor siguranţe sau cu ruperea unor fire? După mintea voastră, compania de electrictate din Mexic ar trebui să fie amendată pentru că nu a repus la loc în două zile ceea ce a distrus cutremurul. Cât de cretin trebuie să fii ca să pretinzi ca în termenul alocat remedierii unei simple defecţiuni să fie refăcut, aproape de la zero, un sistem care a fost construit în săptămâni? Ce pretinzi de la ENL mai mult decât să ţină la muncă 16 ore pe zi sau chiar mai mult nişte oameni epuizaţi? Eventual, să aducă de urgenţă vreo 2.000 de chinezi, care să lucreze ca nişte furnici?

Sigur, politicienii noştri, care s-au repezit ca nişte hultani să-i înjure pe cei de ENEL că nu au rezolvat ca nişte vrăjitori toate problemele în timp record, ar avea dreptate dacă ar constata că angajaţii de la ENEL stau, beau ţuică şi joacă şeptică, bătându-şi joc de cetăţenii care aşteaptă să aibă curent. Ştiu şi politicienii că cer imposibilulul, că pretenţiile lor sunt absurde, dar aruncă în dreapta şi în stânga critici doar ca să mimeze grija faţă de cetăţean. Care cetăţean, desigur, trebuie să-i voteze, ca să aibă grijă în continuare de ei. Sunt de acord, ENEL ne fură la facturi cu un tupeu nemaipomenit, ENEL îţi taie curentul dacă nu plăteşti la timp, ba chiar şi fără să verifice dacă nu cumva, între timp ai achitat suma datorată, ENEL îşi bate joc de tine, făcându-te să aştepţi zile, săptămâni, luni chiar, până să vină cineva să lege două fire. Aţi văzut cumva vreun politician care să spună sau, cu atât mai puţin, să facă ceva pentru ca ENEL să nu-şi mai bată joc ? Nici nu veţi vedea, pentru că, în fond, asta ar fi datoria lor, asta ar însemna să şi facă ceva, nu doar să dea din gură aruncând enormităţi!

După mintea politicienilor noştri, uraganul Irma a produs în SUA nişte…defecţiuni”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !