COMENTARIUL ZILEI Justiţia nu ţine cont de logică

De Simion Todoca
COMENTARIUL ZILEI Justiţia nu ţine cont de logică
Orice condamnat ascuns după gratii are dreptul să fie eliberat condiţionat după o anumită perioadă. Din moment ce-i spune eliberare „condiţionată” obţinerea ei presupune respectarea unor condiţii.

Or, după părerea mea, recuperarea prejudiciului ar trebui să fie condiţia esenţială. Fostul ministru Relu Fenechiu a beneficiat de clemenţă din partea statului român, deşi nu s-a sinchisit să achite măcar un leu din prejudiciul de 10 milioane de lei cauzat tocmai statului. Pentru că firma lui Relu Fenechiu nu a vîndut transformatoare adunate de la fier vechi ca pe unele noi unei firme private, care are tot dreptul să arunce banii, ci unei companii de stat.

Mai mult, faptul că acele transformatoare nu au fost folosite niciodată, pentru că pur şi simplu nu era nevoie de ele, arată că este vorba despre un caz clar de corupţie. A fost un caz tipic de sifonare a banilor publici către clientela politică, procedeu cu largă răspândire, aşi spune generalizat, practicat de către toate partidele politice ajunse la putere. Foarte rar, doar atunci când este vorba de răfuială politică cu sprijinul complice al instituţiilor de forţă, cei vinovaţi ajund să fie judecaţi şi condamnaţi. Desigur, nu de puţine ori DNA sare calul, calculând nişte prejudicii monstruoase, aiuritoare, umflate doar de dragul distrugerii respectivului ţap ispăşitor. Ba sunt şi cazuri în care este vorba doar despre dosare fabricate, cei vizaţi fiind absolut nevinovaţi.

Nu este cazul lui Fenechiu, este limpede ca lumina zilei că este vinovat. Atunci, de ce iese din puşcărie mult mai devreme, din moment ce nu a plătit niciun leu, sfidând pur şi simplu naţia şi poporul? Dacă el nu a vrut să plătească, de ce statul, care are toate pârghiile să-şi recupereze banii, nu a făcut-o? În loc să caute să impună pe şest alte şi alte portiţe pentru salvarea corupţilor, PSD şi ALDE ar trebui să promoveze de urgenţă modificări substanţiale la Coduri, astfel încât recuperarea prejudiciului să fie condiţie esenţială pentru eliberarea condiţionată. Sau, să fie luată în considerare doar după ce condamnatul dovedeşte, prin achitarea unei părţi substanţiale din prejudiciu, că doreşte să-l achite integral, dar nu o poate face decât în libertate. Cu condiţia ca legea să prevadă că desfăşurarea activităţii acestuia exclude orice posibilitate de repetare a faptelor pentru care a fost condamnat

Relu Fenechiu nu s-a sinchisit să dea vreun leu din prejudiciu, iar statul nu s-a obosit să recupereze banii”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !