COMENTARIUL ZILEI Justiţie, dar până unde?

De Simion Todoca
Reactualizat la:
Simion Todoca Foto: J.A.
Simion Todoca Foto: J.A.
Uriaşul scandal declanşat de cazul Rarinca scoate în evidenţă virusarea instituţiilor care aparţin de justiţie de către Traian Băsescu, în scopul aservirii totale.

Devirusarea este o operaţiune extrem de complicată şi va dura încă mulţi ani, pentru că unii de la vîrful justiţiei, care ar trebui să descâlcească iţele băsificării au fost direct implicaţi, având multe şi grele „schelete” ascunse prin dulapuri. Ca o cireaşă pe tort, a mai explodat şi bomba implicării CSM în redactarea celebrei erate care a schimbat rezultatul referendumului pentru demiterea lui Băsescu. Acestea şi multe altele au, acum, un efect pervers şi ar putea să întoarcă România în perioada în care măcar anchetarea unui politician, era de domeniul fanteziei. Implicarea evidentă a unei părţi a justiţiei în politică şi în diverse operaţiuni mafiote dă apă la moară parlamentarilor şi politicienilor care chiar doresc să pună din nou cizma pe grumazul justiţiei.

Sub pretextul că vor să înlăture posibilitatea ca justiţia să mai poată fi folosită pentru suprimarea adversarilor politici, lucru care s-a întâmplat pe vremea lui Băsescu, parlamentarii vin cu amendamente care ar fi evident de natură să slăbească justiţia. Un deputat propune, nici mai mult nici mai puţin, decât interzicerea percheziţiilor la domiciliul unui anchetat, pe motiv că acestea ar putea provoca traume copiilor !

Deja celebra bătălie „suspiciuni rezonabile” versus „indicii temeinice” a fost analizată pe toate părţile. Aşa cum mai spuneam şi cu altă ocazie, schimbarea este dictată de către Comisia Europeană, care ar dori să introducă „suspiciunea rezonabilă” în noua filosofie a dreptului, iar România, cu acceptul lui Băsescu, a fost folosită pe post de cobai. În toate ţările Uniunii Europene există oameni putred de bogaţi, cunoscuţi de către toată lumea ca mafioţi, dar nedovediţi ca atare de către justiţie, din cauza restricţiilor impuse de drepturile omului şi prezumţia de nevinovăţie. Conform noii filosofii a dreptului, de unde, până acum, dictonul era „mai bine scapă 99 de vinovaţi decât să fie condamnat un singur nevinovat”, se doreşte condamnarea tuturor vinovaţilor, chiar cu riscul unor „victime colaterale”.

„Viruşii persistenţi în justiţia română se pot folosi cum doresc de „suspiciune rezonabilă” pentru a scoate de pe scena politică pe cine doresc ei”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !