COMENTARIUL ZILEI Ne dați, ori ne luați?

De Simion Todoca
COMENTARIUL ZILEI Ne dați, ori ne luați?
Că singura garanție a integrității teritoriale a României o reprezintă tutela americană și nicidecum apartenența la UE, este un adevăr pe care l-a cam parceput toată lumea.

Felul în care este tratată România de către marile puteri din UE, a demonstrat cu prisosință că Germania ne menține în postura de slugă și monedă de schimb, în cârdășie cu Rusia și Putin, prietenul Ungariei. Din nefericire, toți președinții și toate guvernele de până acum au avut ca unică preocupare obediența totală față de cei care îi susțineau orice ar fi făcut, în total dispreț față de interesul național, fie că era vorba despre americani, fie despre Merkel și acoliții săi. Instalarea Guvernului Cioloș, parașutat de către Bruxelles, cu acceptul președintelui Klaus Iohannis, părea o lovitură decisivă a taberei germane, în lupta cu SUA, pentru acapararea României.

Iată, însă, că de ceva vreme Dacian Cioloș pare să nu mai priceapă ce-i spune Iohannis în limba germană, lucru care a dus la o declarație tranșantă a lui Iohannis: „nu este guvernul Meu !”.Poate fi doar o distanțare de fațadă, pentru protejarea capitalului electoral al lui Iohannis, dar și o ruptură reală, cauzată de schimbarea macazului de către Cioloș, fie din motive de pragmatism, fie din -să nu credeți că spun cuvinte mari- patriotism. Chiar îl cred pe Dacian Cioloș capabil de așa ceva. Cred că este în stare să „trădeze” Comisia Europeană și pe Merkel, să treacă în tabăra proamericană. În acest context, o vizită de patru zile în SUA, împănată cu întâlniri la nivel înalt, este de o importanță capitală. „Această vizită am gândit-o în ideea de a construi pe relația solidă dezvoltată în ultimii ani între România și Statele Unite. Pornind de la parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA și această experiență pozitivă pe domeniul securității și apărării, pe această încredere reciprocă între România și Statele Unite care s-a construit în acești ani, să progresăm și cu o componentă economică mai consistentă. (…) Principalul obiectiv al acestei vizite este unul legat de cooperarea în domeniul economic, dar sigur și alte domenii pe care putem continua să dezvoltăm acest parteneriat strategic” declară premierul. Care mai spune că în cadrul întâlnirilor pe care le va avea cu oficialii americani — vicepreședintele Joe Biden, secretarul pentru Comerț, Penny Pritzker, secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, secretarul pentru Agricultură, Tom Vilsack, dar și cu oameni de afaceri americani — va prezenta potențialul de dezvoltare economică a României și va încuraja investitorii americani să vină pe piața românească.

Cu riscul de a deveni obositor, voi spune pentru a nu știu câta oară : „diavolul se ascunde în detalii”, un citat mai vechi decât istoria. Care sunt detaliile, care este esența declarațiilor lui Cioloș ? Se va angaja că România va accepta să plătească SUA tribut, prin contracte grase și exagerat de costisitoare cu firme americane, precum Bechtel, în schimbul „umbrelei” americane, sau le va spune americanilor că s-a terminat cu gluma, că dacă vor să dețină controlul asupra României, un punct strategic de importanță vitală, trebuie să mai și dea, nu doar să primească? Le va spune că, de acum înainte, România va discuta cu SUA doar la nivel de reprezentare oficială și nu prin intermediul unor infractori sau derbedei americani, trimiși în România drept pedeapsă, care fac tot felul de învârteli cu președinții și guvernanții României, pretinzând că vorbesc în numele Americii? Sper din toată inima că varianta a doua este cea adevărată

„Poate că premierul Dacian Cioloș va discuta cu liderii SUA în mod oficial, în interesul României”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !