Comentariul zilei. Ori cu piatra de cap, ori cu capul de piatră

De Simion Todoca
Comentariul zilei. Ori cu piatra de cap, ori cu capul de piatră
Cam aceasta este situația în care se găsește acum PSD. Dacă Guvernul dă ordonanță pentru Codurile Penale, întărește ideea că țelul suprem al PSD este salvarea cu orice preț a lui Liviu Dragnea și nicidecum o normalizare a justiției, în concordanță cu prevederile europene în domeniu și cu deciziile Curții Constituționale.

Iar reacțiile, atât din exterior cât și din interior, vor fi pur și simplu devastatoare. Nu puțini dintre susținătorii coaliției vor fi dezamăgiți văzând că aceasta procedează exact pe dos față de intențiile clamate în campania electorală și după aceea. Tot timpul, PSD și ALDE au susținut cu înverșunare că niciodată nu vor face ceea ce au făcut guvernele Băsescu-Boc și Cioloș, care au dat ordonanțe și și-au asumat răspunderea pe legi vitale, ocolind dezbaterea în Parlament. Atât PSD, cât, mai ales Tăriceanu, au repetat la nesfârșit că Parlamentul României nu mai trebuie tratat ca o cenușereasă, ci trebuie repus în drepturile sale de legiuitor.

Sunt convins că fără intervenția fermă a lui Tăriceanu- care nu este exclus să fi amenințat inclusiv cu retragerea de la guvernare- Guvernul ar fi dat OUG pe Codurile Penale. Chiar dacă PSD este în scădere de popularitate, ALDE, deși este la guvernare, crește. Or, Tăriceanu nu putea permite ca partidul său să dea impresia că este total supus lui Dragnea, acceptând să-și piardă popularitatea pentru a-l salva pe acesta. Strâns cu ușa, Dragnea a anunțat că se renunță la ordonanță, preferându-se sesiunea extraordinară, dar a amenințat că dacă nu se grăbește procedura vor fi luate măsuri. Adică, în cele din urmă, tot la ordonanță se va ajunge.

Dacă va fi așa, coaliția va trebui să facă eforturi supraomenești pentru a lămuri opinia publică și forurile europene că este stare de urgență, că niciuna dintre modificări nu slăbește justiția, ci, dimpotrivă, o întărește, ducând la diminuarea numărului capitolelor din MCV. Care, după cum spunea Tudorel, de bine ce au întărit justiția guvernele și partidele care țipă acum, din trei au „rămas” 12. Guvernul și Tudorel Toader lucrează deja la un raport care să cuprindă absolut toate modificările la Coduri, urmând ca acesta să fie transmis tuturor ambasadelor și cancelariilor europene. Însă nu doar așa, pentru a informa, ci, în primul rând, să primească reacții oficiale directe, care să confirme necesitatea modificărilor. Reacții care să fie mediatizate prin toate mijloacele posibile și imposibile, pentru ca cetățenii să fie lămuriți, să meargă liniștiți în concediu, în loc să vină să haștag reziste la București.

Coaliția trebuie să obțină pe orice cale legitimare din partea partenerilor externi”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !