Comentariul zilei. PSD încearcă să sape la baza dreptei

De Simion Todoca
Comentariul zilei. PSD încearcă să sape la baza dreptei
Câţiva deputaţi de la PSD şi ALDE au propus un proiect de lege care prevede că toţi aleşii locali ai unui partid care fuzionează prin absorbţie cu altul devin independenţi.

Motivaţia este că transferarea lor la un alt partid înseamnă nerespectarea voinţei electoratului. Desigur, este o explicaţie suficient de plauzibilă şi de logică, precum tot logică este şi frustrarea unui consilier local care se trezeşte că, peste voinţa sa, ajunge membru şi reprezentant al unui partid pe care l-a considerat duşman de moarte.

Adevăratul motiv al iniţiativei, însă, nu este nicidecum imensa grijă a social democraţilor faţă de moralitate sau faţă de sentimentele şi convingerile politice sacrosancte ale unor consilieri locali. Totul porneşte de la un calcul legat de evoluţia pe repede înainte a coagulării aşa zisei drepte româneşti împotriva duşmanului de moarte al democraţiei, statului de drept şi justiţiei, adică PSD. Aşa cum am mai scris, în scurtă vreme va lua fiinţă partidul lui Cioloş, care, cel târziu anul viitor, va fuziona cu USR, iar fostul premier tehnocrat va deveni liderul noului partid. Care, desigur, la alegerile prezidenţiale din 2019, va fi pe aceeaşi baricadă cu PNL, într-o alianţă electorală. Mai devreme sau mai târziu, inclusiv PMP-ul lui Băsescu va ajunge tot acolo.

Sarabanda fuziunilor va aduce partidului fanion al dreptei o puzderie de aleşi locali, care vor constitui baza partidului în teritoriu, aducătorii de voturi pentru marea confruntare finală cu stânga. PSD este conştient că pe partea stângă nu poate veni niciun fel de capital uman pe această cale, pentru că, pur şi simplu, este singur pe acest palier. Drept urmare, încearcă să stopeze procesul de pe partea dreaptă, mizând pe faptul că, după alegerile locale din 2020, va putea să negocieze în consiliile locale cu acei independenţi rezultaţi în urma unor fuziuni. Aceştia, deşi aleşi pe listele unor formaţiuni politici, nu vor putea fi daţi afară pentru pactizare cu duşmanul, pentru că, potrivit noii legi, vor deveni în mod automat independenţi în urma fuziunii. Rămâne de văzut dacă proiectul va fi votat. Personal, înclin să cred că nu, pentru că deputaţii ALDE care îl susţin vor fi lămuriţi că partidul nu are de câştigat nimic, în schimb va avea de pierdut dacă, forţat de împrejurări, va trebui să schimbe tabăra.

PSD ştie că forţele aşa zise de dreapta se vor coagula şi încearcă să stopeze procesul”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !