COMENTARIUL ZILEI Rădăcinile șovine sunt ude mereu

De Simion Todoca
2Comentarii
Simion Todoca
Simion Todoca
Nu vă grăbiți să dați cu piatra, stimați concetățeni de etnie maghiară, articolul de față nu se referă la câteva minți rătăcite care încă trăiesc cu iluzia destinului imperial al maghiarimii. Dimpotrivă, este vorba despre acele minți rătăcite care au convingerea că Janos nu are alt scop decât să îi fure grădina, casa și nevasta, lui Gheorghe, în numele dreptului imperial.

Spre deosebire de cei care înainte de culcare spun cu patos rugăciunea către îngeraș sub forma -înger, îngerașul meu, ce mi-te-a dat Dumnezeu și nu Iștenul cel rău-eu cred că sub nicio formă nu trebuie să ne lăsăm manipulați de către politicienii care încearcă să-și construiască un capital electoral din exacerbarea sentimentului național. Ca să trecem la subiect, fostul președinte al UDMR, Marko Bela, a declarat răspicat că UDMR nu acceptă votul prin corespondență pentru că s-ar crea o discriminare între românii dinafară și cei din țară. Adică, românii din diaspora ar avea facilități de votare pe care cei din interior nu le au.Din punct de vedere politic, argumentul este valabil, numai că interesul este altul : orice vot venit dinafară scade procentul UDMR, în așa fel încât minoritatea maghiară, deși are ponderea necesară pentru atingerea pragului electoral, se poate trezi că nu îl realizează, pentru că procentajul voturilor valabil exprimate, în care intră și, poate, un milion de voturi dinafară, falsifică procentajul real al maghiarilor din România.De ce nu a spus-o Marko Bella pe șleau, de ce a vorbit el în numele UDMR și nu Kelemen Hunor, este bucătăria internă a UDMR. Cert este că nu este corect ca UDMR să piardă niște procente la nivel național din cauza unor voturi venite dinafara granițelor. Se poate presupune că ar fi lucrătura forțelor naționaliste, interesate să elimine UDMR din calculul electoral, dar la fel de bine s-ar putea ca, la ordinul Budapestei- de fapt, al Moscovei- să se pornească o campanie de discreditare a UDMR, adepta moderației și a promovării gândirii europene pe termen lung, cu sustenabilitate și fezabilitate. Dacă vreți, UDMR susține vocația europeană a libertății, pentru care au murit cei 13 generali executați la Arad, pe când Ungaria încearcă să-i impună ca testamentari legatari ai dreptului imperial.În timp ce UDMR susține o idee, adversarii săi pedalează pe idei subliminale, amăgindu-l pe Janos cu ideea că mâine, cu dreptul li de cetățean imperial, va avea dreptul să îi ia lui Ion grădina și casa. Lucruri care, atenție, s/au și întâmplat deja ! Niște ticăloși de judecători și români și maghiari au retrocedat sate întregi unor așa ziși urmași ai unor grofi unguri, în baza unor decrete ale lui Horthy !Repet, au fost judecători români care au făcut acest lucru.Ca să concluzionăm, chiar nu mă interesează că UDMR susține autonomia Ținutului Secuiesc, atâta vreme cât spune, cu subiect și predicat, că acest lucru se va petrece atunci când Parlamentul României va adopta o lege în acest sens, așa cum bine a spus un fost deputat UDMR Arad. În istoria omenirii, starea de fapt a prevalat întotdeauna față de starea de drept. UDMR face echilibristică între starea de drept și starea de fapt, însă pune accentul pe starea de fapt, pe realitate și nu pe iluzii servite unui electorat amăgit cu iluzia puterii.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor