COMENTARIUL ZILEI Rețetele puterii nu se schimbă…

De Simion Todoca
COMENTARIUL ZILEI Rețetele puterii nu se schimbă…
© Simion Todoca
…Se schimbă, periodic, doar cele ale obținerii ei. Totul se schimbă în lume, spun analiștii politici, care avertizează că s-ar putea ca și la noi să bată vântul schimbării. De fapt, nici în România nici aiurea nu se va schimba nimic esențial, filosofia gestionării puterii a rămas aceeași de la Socrate încoace.

Din când în când, se schimbă doar metodele de manipulare a prostimii, pentru a-i da iluzia că îi oferi puterea de decizie asupra propriei sorți. Nici măcar temele de manipulare nu sunt prea multe, ciclic unele sunt abandonate, ca niște unelte vechi, pentru a fi reluate la momentul oportun. Ceea ce se schimbă permanent este modul în care sunt prezentate temele respective, corespunzător stării de spirit conjuncturale.

Uriașa și superperformanta mașinărie de propagandă provoacă instalarea unei anumite stări de spirit, mijloacele de speculare a acesteia fiind deja pregătite.La ora actuală, profitând de multitudinea uneltelor propagandistice, a fost încălcată, cu bună știință, regula de bază a funcționării cetății: niciodată informația reală transmisă societății să nu atingă punctul critic de 35%, pentru că de aici începe anarhia. Or, la ora actuală, cam peste tot este anarhie. Iată, California amenință că vrea să devină independentă dacă Trump va fi numit președinte, Germania descoperă cu stupoare că zeci de militanți islamiști s-au infiltrat în poliție, Scoția amenință că iese din UK, iar exemplele pot continua la nesfârșit. În ce privește România, ce altceva decât anarhie înseamnă încălcarea Constituției și altor legi de către parlamentari? Cum poți tu, for suprem al legiferării, să încalci legile făcute tot de către tine, ca entitate ? Răspunsul este simplu: aproape în totalitate, indiferent despre ce partide vorbim, parlamentarii nu se simt parte a unui for sacrosanct care decide mai binele națiunii, ci niște afaceriști care au pus mâna pe o pleașcă și fac absolut orice pentru a o perpetua.

Iertată îmi fie divagația, să revenim la cetate. Vulgul nu pricepe că starea de anarhie a fost creată de către cei care vor să pună mâna pe putere, iar după ce au obținut-o vor avea mare grijă să revină la regulile de bază privind gestionarea cetății. Prostimea va realiza că, după consumarea anarhiei induse artificial, va rămâne cu mai puțin decât a avut înainte.Noua putere instalată va pretexta nevoia de autoritate, spre binele cetățeanului, puternic afectat negativ de starea de anarhie.Culmea, va arunca vina pe fosta putere, spunând vulgului că a fost mințit de către aceasta, dar că a venit vremea rigurozității, a supremației legii și respectării drepturilor omului.Iată de ce nu cred că alegerea lui Trump ca președinte va schimba rețeta exercitării supremației SUA. Poate, vor fi adăugate niște ingrediente care să dea un alt miros și un alt gust, dar în niciun caz nu vor fi scoase ingredientele de bază. Ar fi similar cu eliminarea dintr-un medicament a substanței de bază, în favoarea celorlalte substanțe, introduse doar ca protecție împotriva efectelor nocive ale acesteia. Păstrezi substanțele care îți protejează ficatul de efectele substanței care îți ajute inima să funcționeze, dar o elimini pe aceea care îți asigură bătăile inimii. Ceea ce îmi doresc pentru România și pentru Români este să-și dea seama cine vrea să păstreze substanța de bază și cine vrea să o elimine, sub pretextul că atacă ficatul și, mai ales, stomacul. Iar românul, ca prostul, să îi creadă pe cei care le solicită să păstreze doar ingredientele, uitând că s-a dus la doctor pentru că are mari probleme cu inima. Iar când spun „inimă” mă refer inclusiv la suflet.

„Rețeta gestionării puterii nu se schimbă, doar se adaugă ingrediente la rețeta obținerii ei”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !