COMENTARIUL ZILEI Soarta României, pe umerii lui Iohannis

De Simion Todoca
COMENTARIUL ZILEI Soarta României, pe umerii lui Iohannis
© Simion Todoca
Nu este nici o glumă, nici o tentativă de a intra în grațiile lui Merklaus, ci o analiză la rece a întâlnirii acestuia cu stăpânul lumii. Cu amendamentul că nu este vorba despre prezidentul actual al României, ci despre România.

După părerea mea, nu eforturile diplomației române au determinat întâlnirea cu Trump, ci faptul că SUA și Germania au decis ca România să fie intermediar în ceea ce se anunță a deveni cel mai crunt război rece din epoca modernă, războiul economic între SUA și UE. Iar faptul că Iohannis, la câteva zile după întâlnirea cu Trump, se va întâlni cu Merkel, întărește acest raționament. Este clar că agenda lui Iohannis nu a fost făcut de către diplomația română, ci de către SUA și Germania.

Tulburătoare, însă, este întrebarea: România a fost acceptată ca negociator, sau ca și o simplă căsuță poștală ? Faptul că Iohannis l-a determinat pe Trump să afirme răspicat că SUA vor apăra România, ca stat NATO, împotriva oricărei agresiuni, este extrem de încurajator, care dă speranțe că Iohannis-nici nu mai contează dacă face acest lucru din calcul politic, pentru a-și asigura al doilea mandat-a decis să joace cartea interesului României. Prestația lui Iohannis la întâlnirea cu Trump a fost remarcabilă, dar tare mult mi-ași dori să fie la fel și la întâlnirea cu Merkel. Care, deocamdată, este jupânul Sfântului Imperiu de Răsărit, de națiune germană, cunoscut sub numele banal de Uniunea Europeană.

Faptul că presa lingătoare de clanțe a anunțat că Iohannis se va întâlni și cu Macron, președintele Franței, după ce se va vedea cu Merkel, catalogând această viitoare întrevedere ca pe o mare victorie, nu este decât o justificare a salariului angajaților din sistem. În fapt, nu va fi decât o simplă discuție în cadrul unei reuniuni a Consiliului European, nu o vizită de stat. Ceea ce arată cu prisosință că România, indiferent cine o reprezintă, nu are voie să se amestece în disputa Germania-Franța, privind viitorul Uniunii Europene. Mai ales acum, după Brexit, care a marcat eșecul strategiei americano-engleze de preluare a puterii în Uniunea Europeană.

Cert este un singur lucru: la ora actuală România are posibitatea de a emite pretenții, iar cel care o poate face este Iohannis, pentru că nici americanii nici nemții nu discută cu toată România, ci cu reprezentantul ei, ales de către națiune. Iată de ce, în numele națiunii, ar trebui ca toate forțele ostile prezidentului să instituie un moratoriu, să nu-l mai atace, să-i dea pace să facă ceva pentru România. După aceea, vor putea să facă orice, să-l târască prin tribunale, să-l bage la pușcărie, dar, oricât de multă democrație ar fi în România, nu poți să-i ceri lui Merklaus să dea socoteală în fața instalatorului de întreținere de la Spitalul Județean, ajuns deputat, despre ce a discutat cu Trump și cu Merkel.

„Nu Iohannis s-a întâlnit cu Trump, ci România”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !