COMENTARIUL ZILEI „Trumpetaşii” croncănitori

De Simion Todoca
1Comentariu
COMENTARIUL ZILEI „Trumpetaşii” croncănitori
© Simion Todoca
Nici nu a apucat Donald Trump să-şi rostească discursul de învingător, că o droaie de trompetişti s-au apucat să se lamenteze, să plângă de frica a ceea ce se va întâmpla cu ţărişoara noastră. Ba că pleacă americanii, ba că visul unirii Republicii Moldova cu ţara mamă se destramă, câte şi mai câte altele. În ceea ce mă priveşte, pot să îi asigur că prea multe nu se schimbă pentru noi.

În primul rând, viziunea şi strategia pe termen lung a unui imperiu nu pot fi schimbate hodoronc-tronc de către un preşedinte vremelnic, oricare şi oricum ar fi el. Chiar dacă este, cum se spune, cel mai puternic om al planetei, nu poate să facă absolut tot ce i se năzăreşte, pentru că rapid i se taie elanul. Serviciile secrete ale SUA, chiar dacă sunt amestecate, uneori, în diverse porcării, fac ceea ce trebuie să facă pentru ca America să rămână puternică şi bogată. Iar preşedintele, dacă are apucături nepotrivite cu funcţia pe care o ocupă, este rapid tras la răspundere.

În privinţa României: gogoriţa cu reîntregirea ţării a fost la fel de imposibil de realizat până acum precum va fi şi de acum înainte. Niciun preşedinte american nu ar fi putut să accepte ca România, membru NATO, partener de bază al SUA, să acapareze un teritoriu controlat total de serviciile secrete ruse. Cât despre „plecarea” americanilor din România, este o prostie cât casa. Cum să plece, când se fac eforturi mult sporite pentru întărirea axei Bucureşti-Varşovia, absolut vitală la această oră? Crede cineva că America îşi va permite să lase Uniunea Europeană să zburde în voie, cu consecinţe economice catastrofale pentru SUA, să abandoneze o sursă de bunăstare a cetăţeanului american? Cum poate cineva să-şi imagineze că Donald Trump, din postura de candidat la preşedinţie, nu a fost chestionat asupra intenţiilor şi opiniilor sale, asupra poziţiei sale faţă de unele acţiuni care urmau să se deruleze, cum ar fi, de pildă, întărirea bazei din România prin trimiterea de avioane britanice de luptă?

Ca şi alte ţări din „club” , România va fi afectată de obligaţia de a cheltui mai mult pentru apărare, pentru că Trump a spus răspicat că are intenţia să reducă serios cheltuielile cu apărarea altor state. Să sperăm că decizia României, deja în vigoare, de alocare a 2% din PIB pentru apărare va fi considerată mulţumitoare, iar aici rolul principal îl deţin preşedintele Iohannis şi diplomaţia.

„Strategia pe termen lung a SUA nu se schimbă peste noapte, indiferent cine este preşedinte”1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor