COMENTARIUL ZILEI UDMR și-a tăiat singură craca

De Simion Todoca
COMENTARIUL ZILEI UDMR și-a tăiat singură craca
© Simion Todoca
Se fac fel și fel de comentarii pe seama implicării masive a conducătorilor Ungariei în campania electorală din România. Spun analiștii politici că luările de poziții belicoase ale acestora, preluate și transmise de către UDMR, sunt cauzate de disperarea legată de posibilitatea neîndeplinirii pragului electoral și accederea în Parlament a Uniunii decât cu câțiva parlamentari, pe baza pragului alternativ.Reamintesc, nu doar UDMR, ci și alte formațiuni politice pot intra în Parlament dacă obțin minimum 20% din voturi în patru județe.

La o analiză mai serioasă, aplecată și aplicată punctual, pornind de la structura electoratului de etnie maghiară, analiștii unguri și UDMR-iști ar trebui să observe că radicalizarea mesajului nu este de natură să crească cota UDMR, ci dimpotrivă. O bună perioadă după revoluție, UDMR s-a ținut la distanță de gruparea Tokes, de mesajul antiRomânia al acestuia și tocmai din acest motiv a fost susținută de către majoritatea covârșitoare a cetățenilor de etnie maghiară. Pe măsură ce tonul UDMR a devenit mai radical și mai instigator, oamenii, vorbesc de maghiarii mai în vârstă, care au văzut și au trăit multe, au început să se teamă, să perceapă mesajele ca pe un zăngănit de război.

Mai ales acum, când spectrul terorismului bântuie peste tot în Europa și în lume, UDMR, în loc să dea asigurări că nu vor pune niciodată în pericol siguranța și viața cetățenilor pe care îi reprezintă, recurge la provocări, la încurajarea unor derbedei aflați pe diferite nivele ale politicului, doritori de zaveră și revanșă istorică. O eroare impardonabilă, care s-ar putea să-i coste pe baronii îmbuibați care conduc Uniunea, prin crearea unui curent negativ.Maghiarul simplu din Harghita și Covasna vede că aceștia, după ce că vreme de două decenii și jumătate în care s-au aflat la guvernare, nu le-au adus deloc prosperitate, nu au contribuit cu nimic la creșterea nivelului de trai în zonele respective, le mai cere și să-și pericliteze existența în numele unei himere.

În concluzie, UDMR mizează pe adăugarea voturilor unor tineri belicoși pe care chiar nu-i interesează refacerea Ungariei Mari, dar au găsit un pretext pentru satisfacerea pornirilor huliganice și, în loc să fie pedepsiți, să primească încurajări și recompense, plus notorietate. S-ar putea, însă, ca acele voturi să fie mult mai puține decât cele pierdute în virtutea instigării la luptă pentru o cauză pe care o mare parte a maghiarilor simpli nu o consideră a lor.Nu îmi doresc ca UDMR să nu intre în Parlament, dar dacă prezența la vot se va apropia de 50%, Uniunea va avea, așa cum arătam, doar câțiva parlamentari. Suficienți pentru a reprezenta minoritatea maghiară, dar prea puțini pentru a face jocuri antiromânești, cu sprijinul unor partide românești ticăloșite, gata să-și vândă și țara și sufletul doar pentru a rămâne la putere.

„Radicalizarea mesajului UDMR ar putea să dea naștere unui curent contrar celui scontat”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !