COMENTARIUL ZILEI Urmează marea căpuşeală civică

De Simion Todoca
1Comentariu
COMENTARIUL ZILEI Urmează marea căpuşeală civică
Înainte de alegerile parlamentare, toate partiduleţele apărute precum ciupercile după ploaie vor negocia intens cu partidele mai mari fuziuni care să asigure liderilor diverse avantaje, mai ales prezenţa pe listele de deputaţi şi senatori. Sau, dacă nu, măcar ceva funcţii în respectivele partide. Asta, pe de o parte.

Pe de altă parte, va avea loc o asiduă căpuşare a formaţiunilor aşa zise civice, înfiinţate pentru alegerile locale, pentru ca partidele aflate în scădere drastică să se rebranduiască, pretinzând că vor fi cu totul altceva decât au fost până acum, că politica lor se va axa exclusiv pe interesul cetăţeanului. Uniunea Salvaţi Bucureştiul, partidul local bucureştean al lui Nicuşor Dan a anunţat deja că se va transforma în partid naţional, sub denumirea Uniunea Salvaţi România. Se speră- nu chiar nejustificat- că USR va încorpora sub drapelul interesului naţional cea mai mare parte a partidelor locale sau naţionale înfiinţate cu trei membri fondatori.

Parcă văd că la alegerile parlamentare partidul lui Nicuşor Dan va fi curtat în draci atât de către PNL cât şi de PSD în vederea unei alianţe electorale. Ceva îmi spune că Nicuşor Dan nu va accepta să se alieze nici cu PNL, nici cu PSD, preferând să se inventeze şi să crească numeric şi organizatoric în teritoriu, prin înghiţirea tuturor aşa ziselor platforme civice, ONG-uri ale societăţii civile şi altele de acest gen. Dacă, din diferite surse, mai ales externe, se vor pompa sume mari de bani în această construcţie, până la alegerile parlamentare este suficient timp pentru ca un simplu nucleu să se transforme într-un partid văzut ca altenativă la partidele politice care au condus până acum România. Iar rezultatul ar putea fi intrarea USR în Parlament, cu un scor apreciabil. Abia după aceea, undeva pe la finele anului 2017 sau primăvara lui 2018, se vor trage o mulţime de sfori subterane pentru îngurgitarea unui partid important.

Mai exact, o fuziune a PNL cu USR, ar duce la dispariţia definitivă a PNL, ca denumire a unui partid istoric, dar şi la dispariţia umbrei PDL, o adevărată piatră de moară în cârca lui Iohannis. Acesta ştie cu exactitate că falsul PNL nu îi va putea asigura realegerea în 2019, dar nici măcar nu îi va putea garanta terminarea actualului mandat. În pierdere de imagine, Iohannis este într-o căutare disperată a „partidului său”, iar unul de genul Uniunii Salvaţi România, umflat prin aglutinarea PNL, i-ar veni mănuşă. Acesta i-ar putea da, având majoritate parlamentară, un alt „guvern al său”, care să execute întocmai şi la timp ordinele sale. Ba, mai mult, ar putea face mult râvnita schimbare a Constituţiei, pentru ca România să devină republică prezidenţială, iar el să fie şi preşedinte şi şef al Guvernului.În România fiind, majoritatea parlamentară se poate schimba peste noapte, sute de parlamentari de la celelalte partide trecând fără să clipească în tabăra cu vântul în pânze.

Singura problemă este că există şi varianta în care toată această construcţie să nu fie realizată pentru Iohannis, ci împotriva lui! Să nu servească exclusiv intereselor Germaniei, ci celor ale SUA ! Presimt că după alegerile din noiembrie Parlamentul va deveni principala forţă conducătoare în România şi el va decide în ce parte înclină balanţa. Or, la urma urmei, Parlament înseamnă majoritatea parlamentară, iar partidul care o va deţine va decide totul.

„Prin căpuşarea aşa ziselor formaţiuni provenind din societatea civilă, unele partide vor încerca rebranduirea”1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor