Comuna Dezna, fără primar

De Alin Gherasim
2Comentarii
Comuna Dezna, fără primar
Primarul din Dezna şi-a pierdut funcţia, după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil.

ARAD. Ovidiu Neaga, primarul comunei Dezna din judeţul nostru, şi-a pierdut funcţia pe care a deţinut-o. După ce, în urmă cu peste doi ani de zile, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că Neaga este incompatibil, primarul din Dezna a încercat să „demonteze” raportul ANI. Numai că nu a avut câştig de cauză nicăieri. Dar să le luăm pe rând. În luna februarie a anului 2016, cei de la Integritate anunţau faptul că Ovidiu Neaga, primarul din Dezna, s-a aflat în incompatibilitate timp de peste doi ani de zile. „(Neaga) S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 iunie 2012 – 26 august 2014 întrucât a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică – membru în cadrul Neaga Lavinia Maria <Neaga Sport Dezna> Întreprindere Familială, încălcând, astfel, prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”, se arăta, în 2016, într-un comunicat de presă al ANI. Ce spune legea invocată? „Funcţia de primar […] este incompatibilã cu […] funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale […]; calitatea de comerciant persoană fizică”.

Şi procesele
Nemulţumit de raportul celor de la Integritate, primarul din Dezna a ales calea instanţelor de judecată. Prima instanţă care judecă tot ceea ce ţine de integritatea aleşilor locali este Curtea de Apel Timişoara. În luna iunie 2016, după numai două termene de judecată, magistraţii au decis: „Respinge ca nefondată acţiunea reclamantului Neaga Ovidiu Mircea, având ca obiect anularea Raportului de evaluare nr.5279/G/II/10.02.2016, emis de pârâta Agenţia Naţională de Integritate Bucureşti. Fără cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”. Totuşi, fără o decizie definitivă, Neaga a rămas în continuare primar la Dezna. Şi a atacat sentinţa de la Timişoara la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii de aici au tranşat definitiv şi irevocabil situaţia. Şi au făcut-o în defavoarea edilului din Dezna: „Respinge recursul formulat de Neaga Ovidiu Mircea împotriva Sentinţei nr. 162 din 21 iunie 2016 pronunţate de Curtea de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, este soluţia pe scurt a Instanţei Supreme, o soluţie care nu mai lasă loc de interpretări. Ovidiu Neaga este obligat să plece din funcţia de primar.

Câteva zile
Primarul din Dezna mai are la dispoziţie câteva zile, până când va fi dat afară de Prefectura Arad. Procedural vorbind, sentinţa Înaltei Curţi va fi trimisă la Prefectură, urmând ca această instituţie să emită un ordin de încetare a mandatului lui Ovidiu Neaga. Din acel moment, acesta îşi pierde calitatea de primar.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor