Comunitatea bulgară din Vinga iese la atac

Comunitatea bulgară din Vinga iese la atac
Pe tema eroilor din Vinga, la ceas aniversar, dar şi pe tema festivităţilor ce vor urma.

Un eveniment marcat de ziarul Jurnal arădean – 25 de ani de la prima emisiune bulgară (pe 13 aprilie 1992 avea loc prima emisie în limba bulgară, la TV ARAD) – a scos din cotidian, pe 12 aprilie, comunitatea bulgară din Vinga şi i-a determinat pe vinganii cu origini bulgare să intrevină, să-şi facă simţită prezenţa. Aceştia au intervenit pentru a încerca să elimine orice intenţie de monopol asupra jubileului local amintit de ziarul nostru, au punctat stadiul organizării festivităţilor, dar au ţinut să intervină şi pentru a corecta anumite inadvertenţe legate de cele două personalităţi bulgare originare din Vinga şi a detalia actele lor de vitejie.

Personalităţi bulgare

În ceea ce priveşte personalităţile amintite, comunitatea buglară din Vinga punctează faptul căEusebius Fermegin (n. 1845) a fost membru al Academiei din Zagreb. Călugăr franciscan, Fermegin se remarcă, mai spun aceştia, printr-o capacitate de muncă şi rigoare excepţionale, mai ales ca arhivar. Este autorul unor opere de referinţă, ce vizau în special probleme de religie şi doctrină, acest opere stând în fapt la baza titului său de academician.

Stefan Duniov (n. 1815) a ajuns căpitan în armata maghiară. Acesta a devenit din avocat în Arad revoluţionar în Revoluţia Maghiară, apoi a plecat în Italia, participând eroic la Risorgimento, primind decoraţie şi fiind ridicat în rangul de colonel de către generalul Giuseppe Garibaldi. Anul trecut, lui Stefan Duniov i s-a ridicat un bust în satul Ciprovți, locul de obârşie al bulgarilor din Vinga, amintesc vinganii. Despre faptele lui de vitejie, Gabriel Cociuba a punctat: „În timpul Revoluţiei maghiare avansează până la gradul de căpitan. După înfrângere, va fi condamnat la moarte, apoi la închisoare pe viaţă, iar mai apoi eliberat datorită presiunilor internaţionale făcute asupra Austriei. În 1860 pleacă în Sicilia şi se va alătura mişcării lui Garibaldi, în luptele pentru unificarea Italiei. Va primi comanda voluntarilor maghiari. Se va remarca în lupta de lângă Napoli, unde va fi grav rănit. I se va amputa un picior. Va fi decorat personal de către Garibaldi şi va ajunge colonel. Acest grad îl va păstra până la moartea, care îl va ajunge în Italia”.

Jubileu vingan

În ceea ce priveşte festivităţile ce vor fi organizate cu ocazia jubileului, reprezentanţii comunităţii punctează faptul că „biserica, comunitatea locală şi Uniunea Bulgară din Banat, filiala Vinga, au stabilit deja un comitet de organizare pentru festivitate şi sunt deschişi la colaborări”.

Reamintim cititorilor noştrii că pe data de 13 aprilie s-au marcat 25 de ani de la momentul difuzării primei emisiuni în limba bulgară la TV ARAD. În luna iunie, pe data de 12, la Vinga se vor sărbători 125 de ani de la sfințirea Bisericii Romano-Catolice din localitate. Având hramul „Preasfânta Treime”, impozanta biserică a fost, se spune, ridicată în doar 18 luni, arătând astfel hărnicia și disponibilitatea financiară a comunității bulgare de la acea vreme.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !