Concediul maternal în noile condiţii

Concediul maternal în noile condiţii
ARAD - Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă, care reglementează noul mod acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului începând cu data de 1 ianuarie 2011.

Noua formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011 prevede reglementarea de măsuri opţionale la dispoziţia părinţilor, pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Faţă de cele două variante cunoscute deja pentru care vor putea opta viitorii părinţi, se mai pot aplica şi anumite măsuri suplimentare. Astfel cuantumul indemnizaţiei va fi suplimentat cu 600 de lei începând cu cel de al doilea copil pentru sarcinile multiple, iar pentru naşterile survenite în interiorul periodei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se va suplimenta indemnizaţia cu acelaşi cuantum.

Contează la vechime

De asemnea, perioadele de concediu vor fi constituite ca perioade asimilate în sistemul asigurărilor de sănătate, în sistemul asigurărilor sociale şi al asigurărilor pentru şomaj şi vor contitui vechime în muncă. Mai mult, a fost introdusă o nouă dispoziţie ce interzice angajatorului să dispună încetare raporturilor de muncă sau de serviciu inclusiv timp de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate, în cazul salariatei/salariatului care se află în concediu pentru creşterea copilului  sau în cazul celor care se află în plata stimulentului de inserţie.

JA-A.P.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !