Concert aniversar la „Maria Radna”

De Eugen Rogojan
Concert aniversar la „Maria Radna”
© Bazilica din Radna Foto: FAN
Bazilica Papală „Maria Radna” va găzdui un concert aniversar, pe 6 octombrie.

Mănăstirea „Maria Radna” va marca „350 de ani de prezență a icoanei miraculoase (1668-2018)”, printr-un concert tematic de muzică sacră, pe 6 octombrie, de la ora 18. „Stabat Mater”, compoziția lui Alessandro Scarlatii, va răsuna sâmbătă în biserica Mănăstirii „Maria Radna” din Lipova, în interpretarea Orchestrei Musica Ecclesiastica. Pregătirea programului și conducerea muzicală sunt asigurate de Prof. univ. dr. habil. Marius Manyov, invitați fiind Paula Voaideș Moldovan (soprană), Csilla Toth (alt), Iolanda Kristof (vioara I), Evelina Vicleanu (vioara II), Ștefan-Daniel Mehedinți (violoncel) și Asist. Univ. drd. Victor Andrei Părău (clavecin). Intrarea va fi gratuită.

Prezența la Radna a icoanei, o imagine a Fecioarei Maria pe Muntele Carmel, este consemnată pentru prima dată documentar în 1668. Povestea spune că aceasta a fost cumpărată de un călugăr bosniac, Djuro Vrichonossa, de la un vânzător ambulant de icoane italian. Ulterior, bosniacul a donat-o Bisericii Radna, care la vremea respectivă era o construcție din lemn, îngrijită de călugări franciscani de proveniență bosniacă. Când biserica a fost arsă din temelii de un atac otoman, icoana a fost recuperată din cenușa lăcașului, intactă. Icoana este acum montată pe o placă de lemn, iar marginile îi sunt acoperite cu brocart cu fir de aur. Din 1767, aceasta se află pe altarul înalt al bisericii actuale. Bazilica Minor Maria Radna a fost declarată de Papa Ioan Paul al II-lea ca fiind cea mai importantă biserică de pelerinaj a tuturor catolicilor din Banat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !