Concert italian la Palat

De Vasile Filip
Concert italian la Palat
Joi seara, la Filarmonică, un maestru veneţian va conduce o seară sub semnul operei italiene

ARAD. O seară sub semnul muzicii italiene, în care pentru prima oară sunt cuprinse uverturi de Giovanni Paisiello sau Domenico Cimarosa, continuă linia evenimentelor de succes programate în luna octombrie la Filarmonică. În concertul simfonic al serii de joi, 17 octombrie , opera, cel mai respectat şi venerat gen al creaţiei culte italiene cucereşte teritoriul pur simfonic prin cele mai frumoase introduceri şi intermezzi semnate de Rossini, Bellini, Mascagni, Donizetti, Verdi sau Puccini, dirijate de maestrul venețian – Roberto Salvalaio.

De la entuziasmantele exemple desprinse din bel canto-ul italian (Don Pasquale sau Norma), la numerele dramatice din operele de expresie veristă (Intermezzo-urile din Manon Lescaut sau Paiaţe), programul prospectează zone de repertoriu de extremă audienţă. Magia teatrală se regăseşte în numere sensibile de Puccini sau Leoncavallo dar şi în partituri favorite precum Uvertura la Vecerniile siciliene, Preludiul la Cavalleria Rusticana sau Dansul orelor, celebrul decupaj coregrafic al uneia dintre cele mai dramatice opere din întreaga istorie a genului: Gioconda de Amilcare Ponchielli.

Roberto Salvalaio

Roberto Salvalaio a început să studieze orga şi compoziţia la Conservatorul din Veneţia şi şi-a obţinut specializarea în muzică prepolifonică, compoziţie experimentală, orchestraţie şi dirijat orchestră, la acelaşi conservator. A studiat dirijatul cu Ghenadi Gouraiev (Moscova), Ovidiu Bălan (România) şi la Accademia Chigiana din Siena cu Carlo Maria Giulini. Din 1998 este dirijor al Orchestrei de Cameră din Veneţia, ansamblu cu care a câştigat premiul I absolut al Concursului Internaţional dedicat lui „Astor Piazzolla” şi un premiu special acordat de „Busy Music” din Paris pentru cea mai bună orchestraţie.

În 1999, sub patronajul Ministerului Culturii din România în cadrul Festivalului de Muzică Contemporană, a fost invitat să dirijeze Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti şi a realizat un CD cu lucrări de compozitori români.

A dirijat orchestre din Italia, România, Bulgaria, Rusia, Republica Moldova şi Venezuela şi a susţinut concerte în Italia şi străinătate, în oraşe precum Veneţia, Lisabona, Zagreb, Bonn, Lyon, Salzburg, Lugano, Budapesta, Bucureşti, Moscova, Oslo, New York, Manila, Caracas, Tokyo, Seul, Beijing, Ulan Bator, Yakuts. În noiembrie 2004, în cadrul festivalului din Caracas, dedicat maestrului venezuelean Aldemaro Romero a dirijat creaţii ale acestuia în premieră mondială.

Este realizatorul unor emisiuni radiofonice pentru RAI, („Meraviglie Musicali”) şi colaborează ca revizor la editura Aldo Pagani, la proiecte care vizează lucrări inedite de Astor Piazzolla. De menţionat este faptul că prezentarea în premieră a oratoriului „El Pueblo Joven”, la Bucureşti, în februarie 2007, concert transmis în direct de Radio România Muzical a fost realizată de Roberto Salvalaio.

Din octombrie 2008 colaborează în calitate de dirijor în cadrul Bienalei Muzicii Contemporane din Veneţia, prezentând în primă audiţie lucrarea „Fresco”, pentru cinci orchestre de suflători a compozitorului Luca Francesconi, iar în cadrul ediţiei din 2009, lucrarea „Ionisation” de Edgard Varese cu Ansamblul Brake Drum Percussion.

În decembrie 2009 a realizat un turneu în China cu Orchestra Simfonică Balcanică, iar în ianuarie 2010 a fost invitat la Teatrul Naţional de Operă Ulan Bator din Mongolia. A înregistrat pentru casele de discuri Azzurra Music, Ares, Sico Records, Columbia, Sony şi RFR.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !