Concerte educative în parteneriat

ARAD – Marţi, 6 Martie la orele 12.00 va avea loc în sala Palatului Cultural din Arad primul concert din cadrul parteneriatului educaţional dintre Filarmonica şi Seminarul Teologic Ortodox.

El se adresează elevilor din clasele începătoare ale seminarului şi se va desfăşura într-un mod interactiv. Tinerilor spectatori le vor fi prezentate instrumentele orchestrei simfonice, fiecare cu descrierea şi posibilităţile sale de exprimare atât timbrală cât şi tehnică. Mulţi dintre ei vor avea şansa, poate pentru prima dată să păşească într-o sală de concerte unde să se întâlnească cu prieteni care doresc să dezlege pentru ei ceea ce foarte multă lume crede că este un mister greu de pătruns: muzica cultă.

După ce vor vedea pe rând şi vor auzi cum sună diversele instrumente cu corzi şi arcuş, mai apoi cele de suflat şi chiar şi cele de percuţie tinerii vor asculta şi ceea ce rezultă sonor din cântatul lor colectiv. Vor avea astfel ocazia să audă cântată doar pentru ei Polka Pizzicatto de Johann Strauss, Menuetul de Luigi Boccherini, un fragment din Simfonia „Surpriza” de Joseph Haydn, un fragment din Simfonia Pastorala de Ludwig van Beethoven şi încă alte multe pagini celebre din acea muzică adevărată pe care trecerea timpului a selecţionat-o şi a trecut-o pe răbojul valorilor universale şi nepieritoare ale culturii omeneşti.

Întâlnire la Chişineu Criş

Tot în cadrul activităţilor de promovare a culturii muzicale pe care le desfăşoară Filarmonica din Arad se înscrie şi a doua întâlnire a colectivului simfonic cu tinerii din Chişineu Criş în cadrul a două concerte educative care se vor desfăşura în ziua de vineri 9 martie cu începere de la orele 11.00 si 13.00, la Casa de Cultură din Chişineu Criş. Ele sunt rodul colaborării foarte bune care a intervenit între Liceul teoretic Mihai Veliciu şi instituţia arădeană încă din toamna trecută, când s-a demarat acţiunea de parteneriat educativ.

De data aceasta elevii prezenţi în sală vor avea ocazia să se întâlnească cu muzica simfonică grupată sub titlul „Muzica şi dansul”. Va fi momentul în care copiii vor afla şi vor auzi cum a sunat muzica de dans a generaţiilor de mult apuse, de pe vremea celor care au trăit în secolele XVIII sau XIX. Discotecile lor se numeau baluri şi în loc de jeanşi se purtau frackuri şi rochii lungi de seară, iar muzica nu le spărgea timpanele. Însă era atât de frumoasă încât generaţii de-a rândul o reluau, o reascultau chiar şi fără a mai simţi nevoia să danseze pe ea. Ei vor avea ocazia să asculte muzică scrisă de Paul Constantinescu, Johann Strauss, Piotr Ilici Ceaikovski, Ludwig van Beethoven şi mulţi alţi autori cuprinşi în topul vremurilor în care au trăit aceştia.

V.F.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !