Condamnare pentru directorul CET

De Alin Gherasim
16Comentarii
Condamnare pentru directorul CET
Fostul director al CET, Adrian Nicolae Ghilea, condamnat la închisoare cu executare.

Trei ani şi două luni va petrece în închisoare Adrian Nicolae Ghilea, fost director al CET Arad în urmă cu zece ani de zile. Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie Timişoara l-au trimis pe Ghilea în judecată în luna martie pentru abuz în serviciu, iar acum a venit şi prima sentinţă: condamnare cu executare. Potrivit anchetatorilor, „la data de 13 februarie 2007, inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, în calitate de director executiv comercial al SC CET Arad SA, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a reglementărilor interne ale societăţii, a încheiat și semnat un act adițional la un contract de furnizare lignit prin care se stabilea că, pentru livrările neachitate la termen, prețul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei/tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deși în documentul inițial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalități de 0,1%/zi de întârziere în funcție de valoarea facturii neplătite. Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar şi în cazul unei imposibilităţi obiective), furnizorul să calculeze şi să factureze preţuri <reactualizate> pentru cantităţile de lignit livrate”. Mai precis, Ghilea a fost de acord ca, în cazul neachitării facturilor pentru cărbune, să fie refacturat un alt preţ, mult mai mare faţă de preţul iniţial. Asta chiar dacă în contracte se specifica faptul că există un calcul al penalităţilor. Iar prejudiciul estimat de DNA Timişoara a fost unul important: aproape şapte milioane de lei.

Şi condamnarea

La şase luni de zile de la data la care a fost trimis în judecată, Adrian Nicolae Ghilea a primit şi sentinţa emisă de Tribunalul Arad: „condamnă pe inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, fără antecedente penale, la 3 ani şi 2 luni închisoare, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor”. Mai mult decât atât, instanţa a admis şi acţiunea civilă introdusă de CET. Aşa că Ghilea e bun de plată: va trebui să achite despăgubiri de 6,8 milioane de lei. „Admite acţiunea civilă exercitată de SC Centrala Electrică de Termoficare Arad SA, cu sediul în Arad, Calea 6 Vânători FN şi obligă pe inculpat să plătească acestei societăţi suma de 6.847.861,81 lei. Menţine sechestrul asigurător instituit prin Ordonanţa dată în dosarul 161/P/2015 din 08.02.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara, asupra imobilului aflat în proprietatea inculpatului”, se mai arată în decizia judecătorilor. Aşadar, o mică parte din prejudiciu ar urma să fie recuperat prin vânzarea imobilului care îi aparţine fostului director.

Mai are o şansă

Sentinţa Tribunalului Arad nu este, însă, definitivă. Părţile implicate o pot ataca cu apel în zece zile de la comunicare. Totuşi, este greu de crezut că magistraţii Curţii de Apel Timişoara vor decide altceva, abuzul în serviciu fiind evident în acest caz.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor