Condamnări grele pentru Iovănuţ şi Maliţa

De Alin Gherasim
39Comentarii
Condamnări grele pentru Iovănuţ şi Maliţa
Florin Maliţa şi Alin Iovănuţ au primit ani grei de închisoare în dosarul „Dragoman”.

Punct final în procesul în care Florin Maliţa şi Alin Iovănuţ au fost judecaţi pentru tentativă de omor, complicitate la tentativă la omor, complicitate la uzul de armă fără drept şi tâlhărie. Judecătorii Tribunalului Arad nu au fost deloc „finuţi” cu inculpaţii, aşa cum se lăsa să se înţeleagă, la un moment dat, prin „târg”. Cei doi au fost condamnaţi la ani grei de închisoare, iar singura lor speranţă este că sentinţa va fi modificată de Curtea de Apel Timişoara. Dar să vedem ce au decis magistraţii arădeni în privinţa lui Maliţa: „condamnă pe inculpatul Maliţa Florin la pedeapsa de 8 ani închisoare pentru tentativă la săvârşirea infracţiunii de omor calificat. Condamnă pe acelaşi inculpat Maliţa Florin la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată. Condamnă pe acelaşi inculpat Maliţa Florin la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Condamnă pe acelaşi inculpat Maliţa Florin la pedeapsa de 1 an şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de armă. Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 8 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedeapse, respectiv 3 ani şi 1 lună închisoare, urmând ca acestuia să-i fie aplicată pedeapsa rezultantă de 11 ani şi 1 lună închisoare”.

9 ani pentru Iovănuţ

Şi celălalt inculpat, Alin Iovănuţ, a primit o pedeapsă grea, chiar dacă a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativa de omor şi pentru uz de armă fără drept. Tribunalul Arad a decis: „Achită pe inculpatul Iovănuţ Alin de sub învinuirea complicităţii la tentativa săvârşirii infracţiunii de omor. Condamnă pe inculpatul Iovănuţ Alin la pedeapsa de 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată. Achită pe inculpatul Iovănuţ Alin de sub învinuirea complicităţii la săvârşirea infracţiunii de uz de armă fără drept”. Aşadar, în primă instanţă, ambii inculpaţi au primit sentinţe grele.

Şi bani

Pe lângă pedepsele menţionate mai sus, judecătorii au decis că, în cazul ambilor suspecţi, va fi dedusă din condamnare durata în care au fost arestaţi. „Deduce din pedeapsa aplicată fiecărui inculpat durata reţinerii de 24 de ore din 4.10.2018, precum şi durata arestului preventiv şi cea a arestului la domiciliu din data de 05.10.2018 -17.01.2019. Constată că din data de 17.01.2019 inculpaţii Iovănuţ Alin şi Maliţa Florin se află în control judiciar. Menţine măsura controlului judiciar precizată din data de 18.10.2019, pe o perioadă de 60 de zile. Dispune confiscarea celor 2 tuburi de cartuşe ridicate de la faţa locului, în vederea distrugerii. Admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Dragoman Daniel Valeriu şi, în consecinţă, obligă pe inculpaţii Iovănuţ Alin şi Maliţa Florin să plătească în solidar suma de 150.000 Euro cu titlu de daune materiale şi suma de 20.000 Euro cu titlu de daune morale, la care se va adăuga dobânda legală începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la data plăţii efective. Dispune luarea măsurilor asigurătorii, respectiv instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Maliţa Florin şi Iovănuţ Alin până la concurenţa sumei de 170.000 Euro în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare”, a decis Tribunalul Arad. Pe lângă sumele de bani menţionate mai sus, Iovănuţ şi Maliţa trebuie să plătească şi cheltuieli de judecată de zeci de mii de lei. “Obligă pe inculpatul Maliţa Florin să plătească statului suma de 7.000 de lei, iar pe inculpatul Iovănuţ Alin suma de 4.500 de lei, ce reprezintă cheltuielile judiciare. Obligă pe inculpaţii Iovănuţ Alin şi Maliţa Florin să plătească părţii vătămate Dragoman Daniel Valeriu suma de 14.000 lei ce reprezintă plata onorariului avocaţial”, se arată în sentinţă.

L-au împuşcat

Alin Iovănuţ şi Florin Maliţa sunt acuzaţi că l-au împuşcat pe Daniel Dragoman, după care i-au furat o borsetă în care se afla o sumă mare de bani. „Din probele administrate, a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în data de 1 octombrie 2018, în jurul orei 4.00 A.M., în municipiul Arad, în faţa locuinţei concubinei sale, persoana vătămată, după ce s-a dat jos din autoturismul său, a fost atacată de unul din cei doi inculpaţi, sosiţi de asemenea la locul faptei cu un alt autovehicul. În timpul confruntării victimei cu acesta, celălalt inculpat a executat două focuri de armă, după o prealabilă ameninţare. Cel de-al doilea proiectil tras a lovit coapsa piciorului stâng al persoanei vătămate determinând leziuni traumatice specifice unor plăgi prin împuşcare. Consecutiv agresiunii, profitând de retragerea victimei care a constatat că este rănită, unul dintre inculpaţi a sustras borseta aparţinând persoanei vătămate în interiorul căreia se afla o sumă de bani. După incident, cei doi inculpaţi şi-au asigurat scăparea, unul prin fugă, iar celălalt deplasându-se cu autoturismul”, anunţau procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Cu apel

Sentinţa Tribunalului Arad nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare. Cel mai probabil, ambii inculpaţi vor ataca această sentinţă. Drept urmare, procesul va continua la Curtea de Apel Timişoara, instanţă care va da sentinţa definitivă în acest dosar.39Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor